ŠEŠIRE NA GLAVU, BOČICU VODE U RUKE I NA POSAO! Hrvatsku čekaju visoke ljetne temperature i toplinski val

Pixabay

Ekstremne vrućine ovog su vikenda zahvatile dijelove zapadne Europe. U te je krajeve došao val vrućeg zraka iz Afrike. U Francuskoj i Španjolskoj srušeni su temperaturni rekordi za ovo doba godine, a bolnice i elektroenergetske mreže našle su se pod pritiskom.

Meteorolozi u Francuskoj predviđaju da će temperature u nekim dijelovima zemlje dosegnuti 42 stupnja Celzijusa.

Znanstvenici upozoravaju da klimatske promjene uzrokuju da se ovakvi periodi intenzivnih vrućina pojavljuju sve ranije te su uz to sve intenzivniji.

Kako je objavio HRT i u Hrvatsku stiže prvi ovogodišnji toplinski val.

“Osobito u ponedjeljak i srijedu kada bi se na kopnu moglo mjeriti i do 35. Kako se približavamo tim danima također nije isključeno da bude izdano i upozorenje na vrućinu, osobito u Karlovačkoj županiji, a na Jadranu osim vrućih dana i noći će biti tople što znači da temperatura neće pasti ispod 20 stupnja Celzijusa, osobito u urbanim središtima tako da bi nekima moglo nedostajati i noćno osvježenje”, rekla je meteorologinja Petra Mikuš Jurković.Tako nam nadolazeći dani donose vedrinu i vrućinu pa će tako u ponedjeljak temperatura porasti i do 33 stupnja, a puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Vruće i u utorak, ali bi u sjeverozapadnim i istočnim krajevima moglo prolazno biti nestabilnije uz pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine. No vjerojatnost za to je mala.

Na moru u iduća tri dana sunčano uz slab do umjeren vjetar, većinom zmorac u popodnevnim satima, a na sjevernom Jadranu i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura malo niža, a dnevna podjednaka ili u blagom porastu, odnosno i dalje vruće, osobito idući tjedan, a noći tople.

Opreznosti nikada dosta jer je UV indeks sunčeva zračenja visok, a iznadprosječno visoka temperatura zraka mogla bi sljedeći tjedan prouzročiti i prvi toplinski val.

Val bi, prema sadašnjim prognostičkim modelima, mogao potrajati do petka, a moguće i koji dan duže.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI