SERGEJU LAVROVU ZABRANJEN ULAZAK U POLJSKU! Službena Varšava odlučila, a Rusija tu odluku nazvala ‘provokativnom i bez presedana’

Foto: Guliver/Thomas Imo/photothek.net

Službena Varšava je odbila dopustiti ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu ulazak na poljski teritorij gdje je početkom prosinca trebao sudjelovati na sastanku šefova diplomacija OESS-a. Rusija je u subotu osudika i ocijenila “provokativnom i bez presedana” tu odluku.

“Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditirala samu sebe, već je nanijela nepopravljivu štetu autoritetu cijele Organizacije za europsku sigurnost i suradnju”, piše u priopćenju.

“Očekujemo da Ruska Federacija izabere članove svoga izaslanstva u skladu s važećim propisima”, rekao je AFP-u pouzdani izvor iz rotirajućeg poljskog predsjedništva OESS-a.

Isti izvor je kazao da rusko izaslanstvo ne bi trebalo na sastanke slati “​​osobe koje je Europska unija sankcionirala” nakon ruske ofenzive na Ukrajinu pokrenute 24. veljače, a među njima je i Lavrov.

“Uvjereni smo da svi razumni političari dijele rusko stajalište – takvi su potezi neprihvatljivi. Ovakve destruktivne odluke Poljaka (…) guraju OESS prema ponoru”, rekao je izvor, optuživši OESS da se pretvorio u “poligon za antiruske vježbe”.



Sastanak 57 ministara vanjskih poslova Organizacije za europsku sigurnost i suradnju održat će se 1. i 2. prosinca u Lodzu, gradu u središnjoj Poljskoj.

Rusko izaslanstvo predvodit će ruski veleposlanik pri OESS-u Aleksander Lukaševič, priopćila je Moskva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI