SEPARATISTI U DONBASU I LUGANSKU NAJAVILI REFERENDUM O ODCJEPLJENJU: Za nekoliko dana kreće operacija pripajanja zauzetih teritorija Rusiji

Foto: Guliver/Europa Press via AP

Separatisti u Lugansku i Donbasu, koje podržava Rusija, organizirat će referendum o pripajanju Rusiji između 23. i 27. rujna, izvijestili su u utorak ruski mediji pozivajući se na čelnike u lokalnim vlastima u dvjema odmetnutim ukrajinskim regijama.

Ruska agencija Tass prenijela je Separatistički parlament u Lugansku koji podržava Rusija donio je zakon ranije u utorak u kojem se navode detalji predloženog glasovanja. Ruski dužnosnici kazali su da je tako glasanje stvar lokalnih dužnosnika i ljudi koji žive u regijama.

Dio ukrajinske regije Herson, koji je pod ruskom kontrolom, organizirat će referendum o pridruživanju Rusiji između 23. i 27. rujna, izvijestile su u utorak ruske novinske agencije pozivajući se na lokalne dužnosnike koje su postavili Rusi.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kaže da će referendumi o aneksiji planirani za ukrajinski teritorij pod ruskom kontrolom trajno promijeniti političku kartu regije.

“Nakon što se održe (referendumi) i nova područja postanu dijelom Rusije, geopolitička transformacija u svijetu poprimit će nepovratan karakter”, napisao je u utorak Medvedev na Telegramu.Separatisti u Donbasu i Lugansku traže da se brzo održe referendumi o priključenju Rusiji u svjetlu ukrajinske protuofenzive koja je dovela do značajnih teritorijalnih dobitaka za Kijev, sugerirajući da bi zbog toga Moskva mogla snažnije se angažirati u ratu.

Nova linija bojišnice koju su ruske trupe sada žurno izgradile duž rijeka Oskil i Severski Donjec također se koleba pod naletima ukrajinskih snaga, a probijanje te linije fronta omogućilo bi Ukrajincima zauzimanje dijelova Luganska.
Zbog ofenzive su separatisti pozvali na održavanje referenduma o pridruženju Rusiji, usprkos činjenici da ruske postrojbe ne kontroliraju cijeli teritorij tih oblasti.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI