SELAK RASPUDIĆ PORUČILA VLADI: ‘Pravo na pristup informacijama je ključni antikorupcijski mehanizam’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić kazala je u petak da povjerenik za informiranje mora imati ovlast izreći novčanu kaznu javnim tijelima koja mu ne daju informacije.

“Pravo na pristup informacijama može nekome zvučati suhoparno, ali to je ključni antikorupcijski mehanizam koji će omogućiti propitivanje tijela javne vlasti, a Vladin prijedlog nije takav”, rekla je Selak Raspudić uoči saborske rasprave o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama.

Dodala je kako je Most u proceduru uputio prijedlog koji bi svima omogućio da dođu do traženih informacija, a time i smanjio korupciju u Hrvatskoj. Prema njemu, svaki zahtjev za informacijom morao bi imati rješenje sa žalbom, povjerenik za informiranje mogao bi izricati upravne novčane kazne javnim tijelima koji ne daju informacije, rok za odlučivanje o žalbi ne može se produživati na 60 dana.

“Želimo li da premijer dostavi putne naloge iz Finske, želimo li zakon koji će ga natjerati da to učini brzo i da svi imamo tu informaciju, to je ono o čemu ćemo danas razgovarati“, kazala je Selak Raspudić.

“Ako ne prihvatite ove prijedloge, pokazat ćete da je ovaj zakon mrtvo slovo na papiru i da niste spremni na promjene koje bi smanjile korupciju”, zaključila je Selak Raspudić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI