SELAK RASPUDIĆ IMA ŠTO REĆI OKO HIPERINFLACIJE ODLIKAŠA: ‘Svi smo institucionalno podbacili, to je i duh vremena u kojem se sve mora kvantificirati’

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zastupnica Hrvatskog sabora Marija Selak Raspudić za N1 komentirala je ostavku ministra financija Zdravka Marića, izbore u Splitu te se osvrnula na situaciju hiperinflaciju odlikaša i gimnazija.

“Što to točno znači? Kad netko upiše privatnu gimnaziju ima drugačiji tretman? Mi imamo jednu od rijetkih prednosti da imamo koliko toliko, uz sve nedostatke, kvalitetan javno-obrazovni sustav i on je još uvijek bolji od privatnog sustava. Kad se pogledaju kriteriji upisa u privatne gimnazije i koliko ima bodova, onda se vidi da su u javnim gimnazijama ti kriteriji veći što znači da bolja djeca odlaze u javni sustav”, tvrdi.

Dodaje da, ako je bila pritisaka i ako se nešto shvatilo kao pritisak, škola nije smjela popustiti. Ako su postojale nepravilnosti u radu profesorice, škola ih je trebala otkriti ili primjereno sankcionirati. “Ovo nije dobra poruka ni reakcija”.

Najviše zabrinjava, ističe, reakcija javnosti.

“Živimo u dobu u kojem se takav pristup opravdava i smatra se da smo svi roditelji genijalaca i jedino što priječi da se ta genijalnost manifestira u stvarnosti su zli profesori koji ne znaju raditi svoj posao kako treba. Tu smo svi institucionalno podbacili, takav je odnos prema školama, ali i prema svim institucijama koje su djelomično zaslužne za to, ali to je i duh vremena u kojem sve mora kvantificirati, pogotovo znanje da bi se kasnije uspjelo u životu zbog čega su roditelji i djeca pod pritiskom”.Ostavka ministra Marića

“Problem inflacije hiperodlikaša je taj da u onim školama gdje se više dijele petice ti đaci imaju priliku upisati bolje gimnazije pa paradoksalno u boljim gimnazijama imate lošije đake”.

Komentirajući odlazak ministra Zdravka Marića rekla je da to ne ostavlja dobar dojam na građane.

“Jedan od ministara koji je uživao njihovo najveće povjerenje šalje im poruku da je situacija nestabilna i tko zna što mogu očekivati”.

Dodaje kako to ima dugoročne posljedice za demokratski proces u Hrvatskoj, a jedna od tih posljedica je gubitak potpunog povjerenja u politiku što se moglo vidjeti u Splitu gdje je bila dramatično loša izlaznost na prvi krug izbora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI