ŠEKS O SRBIJANSKIM OPTUŽNICAMA: ‘Hrvatska ne bi uopće trebala ‘uzeti u ruke’ srbijanske optužnice protiv hrvatskih pilota’

screenshot

U ponedjeljak slavimo Dan državnosti, a nekoliko dana prije proslave stigla je optužnica iz Srbije protiv četiri hrvatska pilota. Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks je u nedjelju uoči konferencije u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske rekao kako “Hrvatska ne bi uopće trebala ‘uzeti u ruke’ srbijanske optužnice protiv hrvatskih pilota”.

Istaknuo je da je Hrvatska 2011. godine donijela zakon o ništetnosti srbijanskog zakona kojim se Beograd proglasio “mini Haagom” i odlučio da ima jurisdikciju za sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

“S obzirom na taj zakon o ništetnosti hrvatsko pravosuđe i diplomacija ne bi uopće trebale uzeti u ruke te optužnice nego bi ih trebala jednostavno odbiti”, naglasio je Šeks.

Podsjetimo, srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u operaciji Oluja 1995. godine. Tužitelji ih terete da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Šeks je ustvrdio da će “Hrvatska naći načina da zaštiti svoje građane od tog neosnovanog progona”.



Dodao je kako je na “Hrvatsku izvršena oružana agresija Jugoslavenske narodne armije i Srbije, te da su stoga optužnice koje stižu iz Beograda ‘kao da je Njemačka pokrenula postupak i sudila engleskim i američkim političarima zbog bombardiranja Dresdena’ u Drugom svjetskom ratu”.

Ključnim za priznanje Hrvatske Šeks smatra pobjedu u Domovinskom ratu.

“Da smo izgubili, ne bi bili priznati. Ono što je ostvareno na bojnom polju to je bilo priznato i na onom diplomatskom”, naglasio je jedan od utemeljitelja HDZ-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI