ŠEF STOŽERA PREPORUČUJU DA SE NOVA GODINA SLAVI VANI: ‘Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost’

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Obilježava se završetak razminiranja Zadarske županije. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predao je načelniku Općine Pakoštane Milivoju Kurtovu simboličnu ”zadnju minu”. Govorio je i o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

”Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti. Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila dnevno zaraženih osoba od početka pandemije”, kazao je Božinović.

”Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji”, rekao je ministar.

”U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju”, napominje ministar Božinović.

”Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada, razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana”, kazao je o eventualnom popuštanju mjera.



”Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje”, rekao je ministar Božinović za omikron varijantu.

”Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija”, kazao je ministar.

Sugerira da se Nova Godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije. ”To je sigurnije za sve”, kazao je Božinović, javlja Dnevnik.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI