Šef splitskog Doma za starije bilježi dva i pol milijuna kuna minusa. Ali nema veze sve će to narod platit

Foto: Cropix

HDZ-ov ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivan Škaričić, u javnosti poznat po tragično lošoj reakciji na prodor koronavirusa u ustanovu u kojoj je na koncu preminulo 18 štićenika, ni u prošloj godini nije se proslavio poslovnim rezultatima: Usprkos potpori Županije, koja na godišnjoj razini iznosi 19 milijuna kuna, proizveo je dodatni minus od dva i pol milijuna kuna.

Sve će se pokriti iz županijskog proračuna

Zlobnici će kazati da je Škaričić ipak ponešto napredovao – ranije, u 2018. godini, ista ustanova proizvela je gubitak od čak 4,1 milijun kuna. Tada je donesena odluka o poskupljenju svih usluga za više od 20 posto, no financije nisu stabilizirane, pa ravnatelj u svom najnovijem izvještaju predlaže – novo poskupljenje.

To je samo djelić priče o već ozloglašenom splitskom umirovljeničkom domu, o kojemu će idućeg utorka napokon raspravljati Skupština Splitsko-dalmatinske županije. Sjednica će se održati punih mjesec i pol nakon što je to zatražila oporba predvođena Mostom i mjesec dana nakon što su istekli zakonski rokovi za njeno sazivanje. Na prethodnoj sjednici oporba je zahtijevala uvrštavanje ove točke na dnevni red, a vladajući HDZ i HGS to su odbijali uz obrazloženje da se čekaju cjeloviti izvještaji, pa su nastupile svađe.

Potom je stigao i u javnosti je objavljen ‘objedinjeni izvještaj’ više ministarstava sa zaključkom da, ukratko, za tragediju u ovom domu nitko nije kriv, no HGS-ov predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar – inače šogor Željka Keruma – izbjegavao je sazivanje sjednice i tako uslišio želju HDZ-a da se o ovoj temi ne raspravlja prije izbora.

U utorak će članovi Skupštine pred sobom napokon imati materijale za raspravu, od spomenutog objedinjenog izvješća ministarstava zdravstva i socijalne politike, preko izvještaja Stožera civilne zaštite i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, do onih koje su napisali sam Ivan Škaričić i naknadno imenovana povjerenica doma u Vukovarskoj Helena Bandalović. U njima se mahom taksativno nabrajaju mjere poduzete u borbi protiv epidemije koronavirusa i također sve navodi na zaključak da pojedinačno nitko nije kriv za smrt 18 štićenika.



Izvješće otkrilo zanimljive detalje

Škaričićevo izvješće o stanju Doma za starije i nemoćne Split nešto je uzbudljivije jer otkriva nekoliko zgodnih detalja. U zgradi u Vukovarskoj u Splitu zadnjeg dana prošle godine bilo je smješteno 328 korisnika, od čega više od polovice u 48 četverokrevetnih soba – premda je još 2015. godine inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila da se radi o nepravilnosti jer ‘spavaonica za korisnike drugog i trećeg stupnja usluge može imati najviše tri ležaja, a površina spavaonice treba biti najmanje sedam četvornih metara po korisniku’. Ovaj umirovljenički dom – pod koji spada još objekt na splitskoj Zenti s 357 korisnika i dom u Starom Gradu na Hvaru s njih osamdesetak – zapošljava 298 osoba, od čega je 212 zaposleno na neodređeno vrijeme. U Škaričićevu jednom i pol mandatu na čelu ove ustanove brojka se povećala za nekoliko desetaka, no nije se pronašlo posla za liječnika koji bi se stalno skrbio za štićenike. S druge strane, s dolaskom novog ravnatelja koincidiraju financijske poteškoće, pa ustanova iz solidnog plusa godinu za godinom završava u višemilijunskim minusima, koji se na koncu saniraju iz županijskog proračuna, piše tportal.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI