ŠEF SOA-e SE OBRATIO JAVNOSTI: ‘Bitno je da se država bori protiv korupcije i organiziranog kriminala’

Screenshot/N1

Nakon zatvorene sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora na novinarska pitanja odgovarao je Daniel Markić, šef SOA-e, objavio je N1.

Rekao je kako je njegovo izvješće prošlo, a više detalja o svemu će reći šef Odbora.

Prezentirao je rad za prošlu godinu.

“Najveći događaj prošle godine bila je brutalna ruska agresija na Ukrajinu, to je dio našeg izvješća, kao i njene posljedice za Hrvatsku, izravne i neizravne. Obje strane, Zapad i Rusija, ne žele izravni sukob, a nadamo se da i neće, razvoj situacije je nepredvidiv”, istaknuo je šef SOA-e.

Govori se o potezima ruskog predsjednika Vladimira Putina, i prije samog napada na Rusiju, i otada se dijele svi podaci unutar EU-a i NATO-a.



Rekao je da je najbitnija stvar hrabrost ukrajinskih vojnika, a najvažnija stvar je jedinstvo Zapada i na tome se mora raditi.

Vojnu pomoć koja stiže Ukrajini nije htio komentirati jer je to u nadležnosti Ministarstva, ali i jer nije siguran da je dobro to komunicirati prema van.

Šef SOA-e nije htio komentirati političku situaciju, s naglaskom na sukob predsjednika Republike i Vlade. Naglasio je tek da je njegova primarna zadaća da Služba bude funkcionalna i da čini sve da to bude tako, a da političkih pritisaka prema SOA-i, prema njegovim riječima, nema.

Osvrnuo se i na slučaj Zambija.

Rekao je kako su u uključena četiri ministarstva te da je i SOA na početku sudjelovala, ali nije bilo potrebe da se uključuje u to.

Govoreći o uhićenju župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića, Markić je istaknuo kako se to vjerojatno dogodilo dok je on bio na Odboru te da to vjerojatno znači da institucije rade bez pritiska.

Za terorizam, ekstremizam i organizirani kriminal, Markić je rekao da su to ključne sigurnosne ugroze u Hrvatskoj te da na Hrvatsku ozbiljno utječe pitanje regionalne nestabilnosti i da su na to “dosta koncentrirani”.

Osvrnuo se na najavu premijera da će mijenjati zakon kako bi se spriječilo curenje informacija iz istraga kaže kako to treba bolje urediti.

Na novinarsko pitanje za komentar što je to AP, odgovorio je kako “možemo svi pretpostaviti tko je AP”.

No, izbjegnuo je dati konkretan odgovor. Istaknuo je da je bitno da se država bori protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“SOA, MUP, USKOK, PNUSKOK, EPPO, svi smo dio jednog…”, naglasio je Markić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI