ŠEF ODBORA ZA OBRANU BRANI MILANOVIĆA: ‘Predsjednik je iskoristio svoju ovlast i zaustavio to, i ja bih to napravio’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici Vijeća za obranu održanoj u utorak u Zagrebu, među čelnim ljudima Hrvatske bio je i šef Odbora za obranu Franko Vidović.

“Ja sam rekao, nakon što je premijer izašao van sa svojim tvrdnjama, ono kako sam doživio sastanak. On je bio napet, ali to je radni sastanak i normalno da je napet. Međutim, na samom sastanku nisam doživio ništa kao nadrealno”, rekao je Vidović za RTL Direkt.

Dodao je da “nakon cijele priče koja se odvijala prethodno u javnosti, ako je to taj smisao, bili su svi umjereni ljubazni”.


Komentirao je i priopćenje predsjednika u kojem se demantira Plenkovićeva tvrdnja da Milanović nije dao govoriti admiralu Hranju.

“Rekao sam jasno, predsjednik je dao odgovore prethodno. Pokušaj tog pitanja nije bio ništa drugo nego pokušaj manipulacije s načelnikom Glavnog stožera. Predsjednik je tog momenta iskoristio svoju ovlast i zaustavio je to. I ja bih to napravio na njegovom mjestu”, rekao je Vidović.“Neučinkovit je sastanak bio utoliko što kad otvorite program HDZ-a, sigurna Hrvatska, strana 111, drugi pasus, do kraja 2021. nabavit ćemo i opremiti vojsku Bradleyjima. Kraj je 2021. Predsjednik je opravdano potaknuo pitanje borbenog oklopnog vozila i u kakvom su stanju naše haubice koje su nabavljene 2015. O tom govorim jer je on to iznio van na presici. Bilo je tu još pitanja, ali o njima ne bih”, istaknuo je šef Odbora za obranu.

“Predsjednik se dosta puta slikovito izražava. Kad dođu Rafale zrakoplovi, mi ćemo za njih izdvajati pare, pa i zbog korištenja, a što ćemo s ostatkom”, rekao je Vidović.

Osvrnuo se i na tvrdnju ministra da neće dozvoliti predsjedniku da koristi helikoptere i brodove bez suglasnosti ministra obrane.

“Ministar obrane nije u situaciji da može dignuti sukob na višu razinu. Ovo je sukob premijera i predsjednika. Ministar obrane je u ulozi jačoj nego ja kao predsjednik Odbora za obranu. Imate kakofoniju silnih izjava. Od situacije da će pozvati na ostavku predsjednika, pa do ove današnje. Mislim da su to sve koraci u pogrešnom pravcu i da su mogli današnji sastanak svi zajedno iskoristi za izaći s puno boljim zaključcima”, naglasio je Vidović.

Na pitanje kakva je sigurnosna situacija Hrvatske s obzirom na posvađani vojni vrh, Vidović je rekao kako “moramo konsolidirati naš sustav”.

“Ova situacija između predsjednika, ministra i načelnika Glavnog stožera je recikliranje stare priče, a ona se poteže iz 2002., 2003., kad smo imali situaciju s ministrom Radošem i pokojnim Petrom Stipetićem“, zaključio je Vidović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI