Šef izborne kampanje HDZ-a JANDROKOVIĆ PEGLA IMIDŽ NJONJE

Patrik Macek/PIXSELL

Ne, nije Gordan Jandroković čovjek za sve predsjednike, već odmjeren političar koji se u mandatu Andreja Plenkovića uspio nametnuti kao jedan od najutjecajnijih ljudi u državi. Tako predsjednika Sabora opisuju oni koji ga dobro poznaju, nazivajući velikom nepravdom nadimak Njonjo koji su mu zlobnici pripisali. Kako god ga zvali, jedno je sigurno, Plenković na Jandrokovića računa na nadolazećim parlamentarnim izborima, a osim što mu je osigurao jednu od vodećih pozicija na HDZ-ovim saborskim listama, upravo će Jandroković biti mozak HDZ-ove operacije i voditelj njihove kampanje za srpanjske izbore.

Opet ćemo tragati za crnim labudom, komentiraju posprdno nezadovoljnici u vladajućoj stranci novi Jandrokovićev angažman te podsjećaju na to da je on vodio i kampanju na izborima za Europski parlament na kojima je HDZ ostao bez najavljivanog petog mandata, no na te se kritike Plenković ne osvrće.

Za njega je najvažnije da Jandrokoviću vjeruje, a Jandroković pak u posljednje vrijeme poduzima sve kako bi opravdao šefovo povjerenje.

Veliki utjecaj

Iskusni političar s diplomatskim manirama i pozadinom shvatio je na vrijeme da će se ključni dio kampanje u ovim izvanrednim okolnostima odvijati na društvenim mrežama, ali i u medijima, gdje je prije svega odlučio izbrusiti svoj, a zatim i imidž svoje stranke. Tako je Jandroković odnedavno aktivirao profil na Facebooku na kojem objavljuje fotografije i statuse kojima se po svemu sudeći i sam nastoji odmaknuti od nadimka Njonjo, profilirajući se u simpatičnog političara i čovjeka od krvi i mesa.



Jandrokovićev utjecaj u kampanji već se može osjetiti, a dobro upućeni kažu kako je posljednji serijal naslovnica časopisa Gloria na kojima se pojavljuju ministri Beroš i Božinović, kao i drugi članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite u ležernim izdanjima, upravo njegova zamisao. Uspješno se Jandroković izbrendirao gostujući kod poznatog voditelja Romana Bolkovića, no kako ne može baš sve sam, za proboj u medije angažirao je bivšeg televizijskog urednika i nekadašnjeg Karamarkova savjetnika za medije Miljenka Manjkasa. Zlobnici će reći da bi Manjkas mogao biti taj koji je Jandrokoviću sredio gostovanje kod Bolkovića, kao i Plenkoviću, Božinoviću…, no to mogu biti tek zlobna podmetanja, posve je razumljivo da poznati voditelj u svojoj emisiji na javnoj televiziji želi vidjeti prvog čovjeka Sabora u trenutku kada se Sabor raspušta.

Nije nametljivac

Je li Manjkas imao utjecaja na naslovnice Glorije, teško je reći, no da na HDZ itekako utječe, jasno je iz toga što je angažiran za savjetničke poslove vezane uz predstojeće izbore. Suradnja je počela još na unutarstranačkim izborima pa je ovo samo njezin nastavak. Manjkasov angažman pokazuje u kojem će smjeru HDZ voditi kampanju, jer riječ je o analitičaru pokojnog predsjednika Tuđmana, iskusnom novinaru koji je savjete dijelio i Tihomiru Oreškoviću i Andreju Plenkoviću, pa i Tomislavu Karamarku s kojim se, prema pisanju medija, nije rastao u ugodnom tonu. Karamarko je navodno u jednom trenutku odlučio marginalizirati Manjkasa, angažirajući Damira Jugu koji je trebao popraviti njegov imidž, no tada je u medije dospjela afera “Konzultantica”, prije koje se saznalo da se Karamarkova supruga Ana gradom vozika u luksuznom Mercedesu nepoznatog i sumnjivog porijekla. Kao što to obično biva, u HDZ-u su krenuli tračevi kako je to Manjkas “spakovao” Karamarku, no za te tvrdnje nikada nije postojao opipljiv dokaz.

Na meti tračeva nerijetko se nalazio i glavni lik ove priče Gordan Jandroković, koji bi u Plenkovićevoj budućoj vladi ponovno trebao zakormilariti diplomatskim vodama vraćajući se u fotelju ministra vanjskih poslova, naravno, pod uvjetom da svoj posao dobro odradi te pod uvjetom da Škoro doista pristane na HDZ-ovu ponudu te postane predsjednik Sabora.

Da bi Jandroković mogao biti dobar ministar, zaključio je svojevremeno Ivo Sanader, nije ga se odrekla ni bivša premijerka Kosor, dok s Karamarkom ipak nije uspijevao pronaći zajednički jezik. Zato se sa starim prijateljem Plenkovićem do te mjere izgradio da je u HDZ-u izgradio i vlastitu mrežu pristaša i simpatizera. Oni koji Jandrokovića dobro poznaju tvrde da će i ovu kampanju provesti u sjeni jer jednostavno nije netko tko se gura u prvi plan. On nije nametljivac i bukač i baš je to bila formula za opstanak svih ovih godina. Jandroković nije prevrtljivac, objašnjavaju nam njegovi suradnici, naprosto je riječ o čovjeku koji je vjeran stranci, a ne pojedincima koji se u danom trenutku nađu na čelu stranke. Jedno su vrijeme HDZ-ovci zbijali šale na Jandrokovićev račun tvrdeći da je on njihov vladar iz sjene, no ostavite li po strani šale, jasno je da je on svestran političar koji ne odbacuje nijednu struju, a koliko šaroliko djeluje svijet iz njegove perspektive, možda ponajbolje govori to što je, u trenucima kada je razmišljao o odlasku iz politike, poslovno carstvo nastojao graditi sa SDP-ovim Ivanom Račanom. Malo je poznato da je Jandroković rodbinski povezan i sa Zoranom Milanovićem, ali i da je neuspješno nastojao postati građevinar. Okušao se svugdje pomalo, no od početka svoje karijere bio je i ostao HDZ-ovac, i to HDZ-ovac koji ima velik utjecaj na stranački teren, ali i na medije, koji su posustali od uvreda na njegov račun.

Njegovi okršaji

Ne gradi se imidž preko noći, zna to vrlo dobro Jandroković koji strategiju razvija od početka predsjedanja Saborom. Dok su se tako, primjerice, mediji bavili traganjem za crnim labudom, analizirajući razloge i pojedince zbog kojih je HDZ ostao bez mandata na europskim izborima, koje je koordinirao Jandroković, vodeći mediji u zemlji njegovo ime u tom kontekstu nisu ni spomenuli, štoviše, usred afere “Crni labud” pisalo se o njegovu prijmu kod japanskog cara Naruhita i carice Masako, kada je rečeno kako je Jandroković drugi strani dužnosnik nakon Trumpa s kojim se carski par sastao otkako je Naurhito stupio na carsko prijestolje umjesto oca Akihita. Jandroković je otprije dobar s urednicima brojnih medija, što također ne iznenađuje. Kao sugovornik je elokventan i otvoren, uvijek raspoložen za komentar, a među novinarima se to cijeni.

Premda Jandroković ne ostavlja dojam “fajtera”, s njim je u konflikte najbolje ne ulaziti, stav je HDZ-ovaca koji podsjećaju na njegove okršaje s Nikolom Grmojom i Mirom Buljem. Međutim, oni nešto duljeg pamćenja reći će kako se Jandroković kao saborski zastupnik najžešće sučelio s Milanovićem dok je ovaj bio premijer. Prošao je Jandroković bojišnice i u svojem HDZ-u, prehodao ratove za koje mnogi ne znaju, nerijetko su ga vrijeđali, i ponižavali, kako šefovi, tako i suradnici, ali on je izgleda znao svoj cilj i smjer i od toga nije odstupao.

Raširena mreža

Nosio se s kritikama javnosti, a do Plenkovićeva dolaska rijetki su ga u HDZ-u doživljavali ozbiljno, međutim, kada je Plenković preuzeo kormilo vladajuće stranke, počinje se mijenjati i percepcija o Jandrokoviću. Prvi čovjek Vlade na dnevnoj se bazi konzultira s njim, uvažava njegove analize i smatra ga ozbiljnim suradnikom. Po Jandrokovićevu zagovoru pali su Martina Dalić i Ante Ramljak, na njegovu inicijativu Plenković je ulazio u konflikte s HNS-ovcima, s njim je provodio rekonstrukciju Vlade, a osim toga, s Plenkovićem je formirao i liste za unutarstranačke i za europske izbore. Navodno je baš Jandroković iz naftalina iščupao Zdravku Bušić kao kandidatkinju za potpredsjednicu na unutarstranačkim izborima. Sve to daje naslutiti da je uz Plenkovića upravo Jandroković najutjecajniji HDZ-ovac, ali i političar u zemlji, a njegova mreža, za razliku od Plenkovićeve, nije opterećena ideologijama i unutarstranačkim peripetijama. Jandroković je u dobrim je odnosima sa šefom Podravke Marinom Pucarom, njegov prijatelj navodno je Fabris Peruško iz Agrokora, tu je naravno i njegov zemljak iz Hrvatske pošte Ivan Čulo, ali i Ivica Arar iz Plinacra. Dok je Plenković blizak s Anušićem, Jandrokoviću je naklonjen Ivan Radić, prvi čovjek osječkog HDZ-a, a njegovi kadrovi su i Ante Plazonić, Miro Totgergelija, ali i Mario Šiljeg te Frano Matušić. Ova imena možda široj javnosti nisu poznata, no u HDZ-u se o svima njima govori s respektom.

Jandroković u Plenkovićevoj kampanji ima najvažniju ulogu, izbori se prvi put u povijesti održavaju u uvjetima u kojima će stranački skupovi biti sporedni, a za razliku od svih ostalih konkurenata, Jandroković je i u tom kontekstu već raširio mrežu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI