ŠEF IAEA-e POSJETIO NUKLEARKU U ZAPORIŽJI! Grossi je poručio kako je cilj izbjeći rizik nuklearnog incidenta u centrali pod ruskom kontrolom

Foto: Guliver/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ministar obrane Mario Banožić danas se neočekivano pojavio u Ukrajini, gdje se sastao s kolegom Oleksijem Reznikovim u ukrajinskoj Odesi, do koje je stigao iz Moldavije, vjerojatno misleći kako će tim potezom pridobiti pažnju domaće i svjetske javnosti.

Naime, rano jutros je Vladinim zrakoplovom odletio za glavni grad Moldavije Kišinjev, a potom je kopnenim putem došao u Ukrajinu. Također nije poznato o čemu će dvojica ministara obrane razgovarati, ali je za pretpostaviti kako će biti riječi o hrvatskoj donaciji 14 transportnih helikoptera Ukrajini.

Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

No, Banožićev posjet Ukrajini potpuno je zasjenio šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi koji je u srijedu stigao automobilom uz pratnju ruske vojske do nuklearne centrale u Zaporižji, u jugoistočnoj Ukrajini, koja je pod kontrolom ruskih snaga, nastojeći da se izbjegne rizik nuklearnog incidenta.

“Zaporižja je najveća nuklearka u Europi gdje će direktor IAEA na licu mjesta procijeniti stanje”, rekao je glasnogovornik UN-ove agencije. Naime, Grossi želi iz prve ruke procijeniti “nuklearnu sigurnost i mjere zaštite” te nastaviti s naporima da se postigne dogovor o zaštiti nuklearnog postrojenja.



“Ne odustajem (…) naprotiv, moramo udvostručiti naše napore, moramo nastaviti”, poručio je Grossi u svojem drugom posjetu toj nuklearnoj elektrani, a uoči njega je rekao kako je “unatoč našoj prisutnosti u elektrani u zadnjih sedam mjeseci, situacija u Zaporižji vrlo nestabilna i opasna”.

Foto: Guliver/Martin Fejer/estost.net

“Opasnost za sigurnost i za nuklearnu sigurnost je očita, kao i potreba da se odmah reagira kako bi se spriječio incident”, upozorio je šef IAEA-e, u trenutku kad se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za granatiranje područja nuklearke.

Grossi, kojeg prati nova skupina stručnjaka IAEA-e koji su od rujna prošle godine trajno prisutni u elektrani, se zalaže za sporazum o sigurnosti tog postrojenja između dviju zaraćenih strana. Podsjećamo kako nuklearka ne proizvodi struju od rujna, kada je ugašen posljednji od šest reaktora.

“Moj pokušaj da se ispregovara sporazum o nuklearki i dalje živ. Prilagođavam prijedloge kako bi se došlo do nekog napretka”, istaknuo je Grossi, koji se u ponedjeljak sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI