ŠEF EUROPSKE DIPLOMACIJE: ‘Čini se da Rusi nisu nimalo sposobni zauzeti Kijev’

Wikimedia Commons

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell predložio je državama članicama Europske unije da i dalje pomažu Ukrajini i njenoj vojsci u vezi naoružanja.

“Ukrajinski otpor je izvanredan. Ruska vojska se ne uspijeva probiti na udaljenost veću od 200 kilometara od svojih logističkih baza te je izgubila puno vojnika i tenkova, što možemo vidjeti preko satelita. Ukrajinci lakim pješaštvom, naoružani raketnim bacačima i stingerima, efikasni su protiv tenkova i aviona”, kazao je.

Dodao je i kako su Rusi ostali bez trećine vojnika od početka invazije na Ukrajinu.

“Kada se zbroje poginuli, ranjeni i zarobljeni ostali su bez 40.000 vojnika. To je procjena”, izjavio je.

“Neki gradovi su u očajnoj situaciji poput Mariupolja, ali čini se da Rusi nisu nimalo sposobni zauzeti Kijev. Potrebno je stoga nastaviti pomagati (Ukrajincima), hitno, da se nastave odupirati u nadolazećim danima. Zato su im potrebno stingeri i protuoklopno oružje, potrebno im je pomagati kao što smo radili i dosad”, istaknuo je Borrell.



Napomenuo je da Rusija trenutno ne želi pregovarati ni o čemu “jer želi okupirati teritorij”.

“Na pregovore želi doći u boljoj situaciji. Želi zaokružiti zauzimanje obale (Crnog mora). Želi doći do istočne granice s Moldavijom i tako odvojiti Ukrajinu od mora. Ukrajina je pak spremna pregovarati u bilo kojem trenutku ali s druge strane nema sugovornika”, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI