Sedak: SDP je pogriješio s Bernardićem, a on je najviše pogriješio s pitanjem Tito ili Tuđman

Screenshot

Prema prvim neslužbenim rezulataima DIP-a HDZ je osvojio 69 mandat, a Restart koalicija osvaja 44 mandata. Domovinski pokret treća je opcija i osvaja 15 mandata, a Most 6 mandata. Koalicija Možemo! 4 mandata, a Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus 1 mandat.

Ove rezultate je za portal Otvoreno komentirao Kristijan Sedak, komunikacijski stručnjak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

“Rezultati pokazuju jasnu pobjedu HDZ-a i da je SDP pogriješio s Bernardićem. On je možda najviše pogriješio s odgovorom na pitanje Tito ili Tuđman i vjerujem da bi Bernardić sada najradije ponovio odgovor na to pitanje”, rekao je Sedak.

“Pokazalo se da je Plenkovićev čitav nastup i vođenje HDZ-a na miran i staložen način, s kojim nije doduše osvajao simpatije novih glasača, dugoročno isplativim. On je kroz unutarstranačke izbore ‘zabetonirao’ poziciju stranačke oporbe na izbornim listama. Sada Plenković doista ima kredita i odrješene ruke za sve što predstoji u novom mandatu. Vjerojatno neće kao u prošlom mandatu imati nesigurnu većinu, pred njim stoji ozbiljan posao”, smatra Sedak.

“Kratkoročno se pokazalo upitno Plenkovićevo inzistiranje na samostalnom izlasku HDZ-a, bez velikih koalicija, ali sada se možda pokazao kao bolje rješenje. S druge strane SDP je cijeli svoj koalicijski potencijal više manje uspio okupiti u predizbornoj koaliciji, i bilo je dosta nezadovoljstva među partnerima na listama, i to se odrazilo na rezultatu”, rekao je.



“Sigurno je da je i koalicija Možemo oduzela SDP-u neke glasove jer računaju na slično biračko tijelo. Ali to je samo zato što SDP nije dao odgovore na zelene politike, ostavili su prostora za Orah, Možemo tako da su oni njihova zelenija alternativa”, dodao je.

“Pregovore o koaliciji bit će zanimljivo promatrati jer imamo sličnu situaciju kao s Mostom prošlih izbora. Domovinski pokret je u startu ideološki okupljen, i znali su pojedinci u što se upuštaju, ali sigurno imaju i ljude bez nekog političkog iskustva koji će vidjeti što to znači biti pod političkim povećalom i povećalom medija. Nisam siguran da će to biti kompaktna skupina ako će se s njima pregovarati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI