Sedak o velikom sučeljavanju: Bernardić je napravio kvantni skok u javnom nastupu. Prevladao je osobni animozitet koji je pojeo važne teme

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Davor Bernardić sučelili su se u ponedjeljak u dugo očekivanoj debati. Reakcije na njihovo sučeljavanje još uvijek se ne smiruju, a njihovu užarenu debatu za portal Otvoreno komentirao je Kristijan Sedak, magistar komunikologije.

Sedak je najprije istaknuo koliko su ova predizborna sučeljavanja važna u političkom svijetu.

“Sučeljavanja su demokratski standard i iskorak u posljednjih par izbora kod nas. Važno je reći da ovo nisu predsjednički izbori i možda nitko od dvojice kandidata možda neće biti mandatar ni predsjednik nove Vlade. Takvu situaciju već smo imali s Tihomirom Oreškovićem. Nije nemoguća postizborna kombinatorika u kojoj niti jedan od njih dvojice ne bi postao predsjednik Vlade”, kaže Sedak.

‘Sučeljavanja potvrđuju predefinirana stajališta birača’

Naglasio je i kako sama sučeljavanja nemaju prevelik utjecaj na odluku samih birača te da mogu samo utvrditi odluku kod onih koji već znaju za koga će glasati.

“Općenito, sučeljavanje ne utječe na izbornu odluku samih birača, a istraživanja su pokazala da neodlučni toliko i ne gledaju sučeljavanje. S druge strane, sučeljavanja potvrđuju predefinirana politička i ideološka stajališta koja birači već imaju. Dakle, potvrđuju samo već svoju raniju odluku. Sam utjecaj sučeljavanja možda izravno nije toliko veliko koliko su to kasnije reakcije i komentari na društvenim mrežama koje je nemoguće izbjeći”, pojasnio je.



Šef SDP-a na sučeljavanje je došao s mnoštvom papira i tijekom debate crpio je sve moguće informacije s istih. Upravo to je uzrokovalo eksploziju šala na društvenim mrežama, pri čemu jedni ističu da je to dobar potez i znak pripreme, a drugi mu to pak zamjeraju i navode da pokazuje nekompetenciju za raspravu.

“Ušli su s različitih pozicija u sučeljavanje. Plenković je već četiri godine premijer i ima četiri godine prednosti u odnosu na Bernardića. Čini mi se da je najveći Bernardićev uspjeh to što nije podbacio kako je to javnost očekivala od njega. Jako dobro se pripremio, ali kao da su ga iznenadile kamere. Nije računao da te grafove većinom mi ne vidimo ili nije dogovorio s režijom da se to zumira kako bi mogao dovoljno dugo i mirno pridržati taj papir i kako bi poentirao na tome. Naravno, s cijelom količinom tih grafova je pretjerao, čini mi se pregrijao tako da opravdano dolazi do tih šala. Možda je njegov najveći neuspjeh upravo to što je postao predmetom šala na društvenim mrežama”, objašnjava Sedak.

‘Plenković ostavio dojam bahate osobe’

Plenkoviću se s druge strane pak prigovaralo da je bio izrazito bahat, da je docirao i podcjenjivao svog protivnika.

“Čini mi se da se tu Bernardić bolje pripremio na sugovornika, imao je dobar psihološki profil i rekao bih da ga je namjerno stavljao u tu poziciju u kojoj je Plenković na trenutke izgledao kao neka očinska figura koja sinu pred gostima pokušava objasniti kako se ponašati za stolom. Jednom mu to može proći, jednom može poentirati na tome, ali u više navrata se publika svrstava na stranu Bernardića. Plenković je zbog te svoje nadmoći u pojedinim temama kao što su korona i ekonomske teme i zbog svoje samouvjerenosti ostavljao dojam bahatosti. Za to mu se prigovara i na društvenim mrežama”, istaknuo je komunikolog.

U ovakvim raspravama i neverbalna komunikacija igra veliku ulogu.

“Neverbalno, Bernardić je inače oku ugodniji zbog svoje visine, tugaljivog lica i sveukupnog držanja, ali Plenković je tu apsolutno dominirao. Gledao je suparnika u oči, fiksirao ga, pokušao ga je i na neki način kontrolirati, a Bernardić nije imao tu koncentraciju i davao je puno znakova nervoze”, dodao je.

‘Nisu pokazali političku kulturu’

Svakom gledatelju su u oko upale razne međusobne uvrede i optužbe, kako za korupciju tako i za poznavanje i upućenost u teme o kojima se razgovara i druge stvari.

“Nervoza je tim veća što su rezultati ispitivanja javnog mnijenja nekako podjednaki, neizvjesni su. Da je razlika veća, vjerojatno ne bi toga bilo. Općenito mi se ne sviđa da niti jedan od njih nije pokazao visoku razinu političke kulture, poštivanje sugovornika, da niti jedan drugome nije mogao reći ništa lijepo. Čini mi se da je prevladao osobni animozitet i pojeo neke važne teme”, pojasnio je Sedak.

RTL je ovo sučeljavanje zamislio na nešto drugačiji način, ali u nekim situacijama protukandidati su se međusobno sukobljavali i nadglasavali do te mjere da građani nisu mogli ništa čuti i razumjeti.

“Oni ne mogu biti jači od sebe. Čini mi se da su njima politički uzori, namjerni ili nenamjerni, Sanader i Milanović. Oni su pratili njih, kopirali njihov modus operandi i zato je sučeljavanje bilo ovakvo. Bilo je grozno gledati i puno paralelnih monologa gdje nitko ne može doći do izražaja. Tu Damira Gregoret opet nije dorasla zadatku, nije bila kvalitetan moderator, nego je samo najavljivala pitanja, a u nekim trenucima morala je vrištati da dođe do riječi.”

Tko je ostavio bolji dojam?

Pojedini analitičari smatraju kako je pobjednik ove debate bio Bernardić, a drugi kažu da je Plenković odnio pobjedu.

“Općenito gledajući, bolji dojam ostavio je Plenković. Tipičnom hrvatskom biraču odgovara malo čvršća komunikacija, ali Bernardić je napravio kvantni skok u javnom nastupu tom kvalitetnom pripremom. Samim time što nije podbacio kao što je javnost očekivala, on je taj koji je iznenadio. Plenković nije pružio nikakvu inovaciju u ovom javnom nastupu i zasigurno nije osvojio nove simpatije, što je mogao, pa čak niti kod svojih birača. Ali, dominirao je u pojedinim temama, a to je razumljivo jer je četiri godine bio kreator politika o kojima su oni pričali”, zaključio je za Otvoreno Kristijan Sedak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI