SDP prihvatio sve uvjete IDS-a, idu zajedno na izbore

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

IDS će na parlamentarne izbore izaći zajedno sa strankama Restart koalicije, odlučeno je na sjednici Savjeta IDS-a.

”Odluka IDS-a o stupanju u koaliciju donesena je nakon brojnih razgovora s SDP-om, koji je prihvatio sve uvjete IDS-a. IDS u koaliciju ulazi zajedno sa svojim regionalnom partnerom PGS-om”, stoji u priopćenju IDS-a u petak navečer.

Potvrđeno je da će se za sabor na zajedničkoj listi natjecati Tulio Demetlika, Katarina Nemet, Marin Lerotić i Emil Daus.

“Inzistirali smo da nam se garantira samostalan status Istre i dobili smo načelne garancije da se samostalnost Istre kao regije ili županije, neće dovoditi u pitanje, ali oko toga želimo biti sto posto sigurni”, izjavio je Tulio Demetlika jutros na konferenciji za novinare.

Rekao je i da SDP ništa nije uvjetovao IDS-u, samo da idu s njima u koaliciju.



Sa SDP-om nismo pregovarali o foteljama, no ako Restart koalicija pobijedi na parlamentarnim izborima, ponudit ćemo svoje kadrove, naglasio je Demetlika.

Dodaje da je Istarska županija ”najrazvijenija regija u Hrvatskoj”. Rekao je i da se u slučaju epidemije vidjelo koliko je bilo važno to što su mogli sami donositi odluke i povlačiti brze poteze.

IDS stavio na stol temu decentralizacije Hrvatske

Stavili smo na stol dvije teme: Istra samostalna županija pri bilo kojem budućem teritorijalnom preustroju i nastavak decentralizacije. SDP je obje prihvatio. Savjet će danas odlučivati o ulasku u Restart koaliciju, rekao je Demetlika.

Cilj im je, kaže, osvojiti što više mandata i širenjem koalicije lijevo-liberalnog centra spriječiti HDZ i ekstremnu desnicu da nakon parlamentarnih izbora formiraju vlast.

“Ako progresivni blok dođe u priliku sastaviti Vladu, a nadamo se da hoće, mi više ne želimo čekati! Decentralizacija se mora provesti“, ustvrdio je Demetlika.

Govoreći o mjestima na listi, predsjednik Savjeta IDS-a potvrdio je kako je SDP prihvatio četiri visoka mjesta za regionalni savez IDS-PGS.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI