SASTANAK U BANSKIM DVORIMA: Andrej Plenković i Marija Vučković primili predstavnike iz sektora ribarstva

Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković u utorak je zajedno s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u Banskim dvorima primio predstavnike sektora ribarstva i akvakulture, priopćila je Vlada RH.

“Teme sastanka bile su stanje na tržištu i problematika otežanih uvjeta obavljanja djelatnosti ribarstva zbog povećanih troškova, dosadašnje mjere pomoći te nadolazeće financijsko programsko razdoblje.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost sektora ribarstva i akvakulture za hrvatsko gospodarstvo i zadovoljstvo činjenicom da su opći pokazatelji pozitivni unatoč zahtjevnim okolnostima. Zahvalio je pritom predstavnicima sektora na iznimnim naporima koje su uložili u godinama obilježenom pandemijom i tržišnim poremećajima”, kažu iz Vlade.

“Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, posebice u vrijednosti izvoza, pri čemu je u 2021. izvoz vrijednosno porastao više od 30 posto. U odnosu na 2016. proizvodnja u akvakulturi porasla je više od 50 u količini te 45 posto u vrijednosti”, stoji u priopćenju.

“Predstavnici sektora istaknuli su brzu reakciju Vlade i resornog ministarstva u pogledu kriznih mjera koje su omogućile nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Predstavili su aktualne izazove u svom poslovanju u kontekstu utjecaja porasta cijene energenata i troškova proizvodnje na likvidnost i opstojnost.

U narednom razdoblju analizirat će se mogućnosti dodatne potpore i daljnjeg rasterećenja ribara te pokrenuti dodatna međuresorna rasprava u cilju osiguravanja likvidnosti proizvođača te očuvanja radnih mjesta”, navode.

U novom programskom razdoblju do 2027. za hrvatski sektor ribarstva i akvakulture osigurano je 2,6 milijardi kuna, a na sastanku su posebno istaknute nove mjere od strateške važnosti, uključujući napore u povećanju konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture te potpora mladim ribarima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI