SASTALI SE ERDOGAN I PUTIN: Što li se krije iza svega toga? ‘Otvaramo novu stranicu u bilateralnim odnosima’

Wikimedia commons

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je plan za otvaranje nove stranice u bilateralnim odnosima tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ljetovalištu Soči.

“Današnji razgovor ključan je za ulogu koju Turska i Rusija imaju u okruženju. Nadam se da će se otvoriti nova stranica u bilateralnim odnosima. Planiramo raspravljati o odnosima između obje države u svim područjima”, rekao je Erdogan, piše Tass.com.

Dodao je kako su koraci poduzeti u energetskom sektoru i u stvaranju koridora za izvoz žitarica u Crnom moru kao i razgovori o turističkoj industriji i inicijativima koje su implementirane u prijevozni sektor također pozitivni za regiju.

Putin je istaknuo kako obje države imaju mnogo bilateralnih projekata za implementaciju dodajući da se bilateralna razmjena dvostruko povećala u prvom kvartalu 2022.godine.

“Naša razmjena povećala se za 57 posto prošle godine i u prvih pet mjesece ove godine se udvostručila”, rekao je.Volumen razmjene između Rusije i Turske bio je oko 35 milijuna dolara u 2021. godini. U ovoj godini, prema procjenama stručnjaka, razmjena bi trebala rasti na 50 do 60 milijardi dolara.

Ruska vlada nije potvrdila izvješće i nije bilo naznaka da će Turska prihvatiti prijedloge, što bi članicu NATO-a izložilo znatnom riziku od sekundarnih sankcija.

Na dnevnom redu razgovora, barem javno, bila je gospodarska suradnja. Putin je istaknuo da je plinovod Turski tok nastavio funkcionirati “neometano… za razliku od svih drugih ruta kojima se opskrbljuju naši ugljikovodici”.

Erdoğan je iznio planove za izgradnju nuklearne elektrane uz pomoć Rusije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI