SANADER SE OGLASIO IZ REMETINEČKE ĆELIJE! ‘Ni jedan od svjedoka nije spomenuo moje ime’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vrhovni sud raspravljao je u četvrtak o jedinoj nepravomoćnoj oslobađajućoj presudi bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u aferi HEP-DIOKI, a odluka će biti objavljena naknadno.

Vijeće najvišeg suda saslušalo je argumente tužiteljstva i obrane u predmetu u kojem su prvostupanjskom presudom Ivo Sanader i Robert Ježić 2018. oslobođeni optužbe za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Tužiteljstvo je od 2012. godine teretilo bivšeg premijera da je nekadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki DIOKI isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene, čime je državni proračun oštećen za 19 milijuna kuna.


Jedini dokaz koji je teretio Sanadera i Ježića bio je Mravkov iskaz iz istrage, a kako je on u međuvremenu preminuo, na sudu su preslušane snimke njegovih ispitivanja, iako ni jedan drugi dokaz nije potvrdio Mravkove navode da mu je isplatu pozajmice i prodaju struje po nižoj cijeni naložio Sanader kojeg je na to potaknuo Ježić.

Tužiteljstvo smatra da sud nije dobro procijenio Mravkov iskaz pa je predložilo da se presuda preinači te Sanadera i Ježića proglasi krivima.Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković smatra da je Mravkov iskaz najvažniji dio spisa, a da on pritom nije potkrijepljen ni jednim materijalnim ili personalnim dokazom.

”Mravkov iskaz nije konfrontiran i ne može se samo na osnovu njega donijeti osuđujuća presuda. U fazi istrage nismo bili prisutni kad je Mravak davao iskaz niti smo na bilo koji način mogli provjeriti njegov iskaz”, kazala je Sloković, predlažući da se žalba Županijskog državnog odvjetništva ukine i potvrdi oslobađajuća presuda.

Sve je putem videoveze pratio Sanader iz zatvora.

”Suglasan sam s tvrdnjama braniteljice jer ni jedan od svjedoka nije spomenuo moje ime”, oglasio se Sanader.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Vrhovni sud je 13. listopada djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Sanaderu kazna za to nedjelo s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Nakon što mu se pravomoćno okončaju svi postupci bivšem nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud će odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI