SANADER KOMENTIRAO PROTUPOŽARNU SEZONU: ‘Stvorila se klima kao da se u Hrvatskoj ništa ne gasi nego samo ono što se gasi kanaderom’

Foto: Cropix

Ove godine požari haraju jadranskom obalom. Jesmo li se dobro pripremili za protupožarnu sezonu za N1 je govorio Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na početku je rekao kako požari uzrokovani ljudskim faktorom nisu ništa neobično i da se događaju svake sezone.

“Obično 70 požara na otvorenom nastaje iz nehaja. To su statistike praktično svih godina”, istaknuo je.

Dodao je kako požari obično nastaju u trenucima nepažnje te da puno ljudi nije uopće svjesno kakva je opasnost od požara.

Osvrnuo se na organizaciju vatrogastva te rekao kako vatrogasci u Hrvatskoj djeluju kao jedan sustav, bez obzira na to radi li se o profesionalnoj ili dobrovoljnoj vatrogasnoj postrojbi.



“Glavni vatrogasni zapovjednik je na čelu sustva i među najboljim smo europskim zemljama u organizaciji vatrogastva”, rekao je Sanader.

Komentirao je stanje opreme te naglasio kako je vatrogastvo decentralizirano i da su na onim područjima gdje je više požara vatrogasci bolje opremljeni.

“Imamo još jedinica lokalne samouprave koje nemaju nikakve jedinice zaštite od požara, ali one su obvezne prema zakonu potpisati ugovor s lokalnom jedinicom koja ima postrojbu. Cijela Hrvatska djeluje kao jedna vatrogasna postrojba. To ste vidjeli na primjerima požara u Šibeniku gdje je vatrogasni zapovjednik naredio da dođu vatrogasne jedinice iz drugih županija”, istaknuo je predsjednik Hrvatske varogasne zajednice.

Komentirao je remont kanadera te naglasio kako je odgovornost na onima koji to remontiraju.

“Uobičajeno je da mi u ljetnom periodu imamo tri, četiri kanadera jer oni zahtijevaju česte remonte. To su nama uobičajene stvari u ljetnom periodu. To nije opravdanje za ovo što se dogodilo u remontnom zavodu, ali to su uobičajeni brojevi kanadera koje imamo na raspolaganju”, rekao je.

Sanader je naglasio kako se u javnosti stvorila klima kao da se “u Hrvatskoj ništa ne gasi nego samo ono što se gasi kanaderom”.

“Ja sam zahvalan kanaderima i važni su. Mi cijelu organizaciju ne temeljimo samo na njima. Vatrogasci odrade veliki broj požara i bez kanadera”, zaključio je šef Hrvatske vatrogasne zajednice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI