SANADER JE JEDINI POLITIČKI KAPITALAC OSUĐEN ZA KORUPCIJU: Jedino je bivši premijer pao bez bubice

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za hrvatske političke prilike navodno mito od 10.000 kuna kojega je primio danas već bivši međimurski župan Matija Posavec moglo bi se nazvati kikirikijem, jer kratka, ali burna hrvatska politička prošlost otkriva kako uistinu funkcionira korupcija u našoj zemlji i na kojoj je ona razini.

Bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jedini je politički kapitalac osuđen za korupciju i to na čak 22,5 godina zatvora, a pored toga Sanader je primoran vratiti 74 milijuna kuna u proračun.

No, o tom po tom, on i danas u Remetincu progovara kako su njegovi sudski procesi i njegov progon politički montirani, a tvrdi i kako je osuđen bez ijednog opipljivog dokaza.

Razlikuje se Sanaderov slučaj od onih kojima svjedočimo zadnjih godina i utoliko što je bivši premijer pao bez bubice, pa se tako ni danas ne zna što je točno dogovarao u svojem uredu, ne zna se s kim je konkretno šurovao, koga je sve povlačio sa sobom, nije poznato što je Sanader komunicirao u svojem službenom automobile ni po nekoć mu omiljenim restoranima.

Restorani inače i jesu poprište raznih političkih dogovora, potvrđuje to primjer donedavnog glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića koji je posljednjih tjedana na poduljem odmoru također u Remetincu. Kao što je poznato on se s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom sastajao u jednom zagrebačkom restoranu, a tajni snimci i postavljene bubice otkrile su da je Bačić Bandiću predao mito od 50.000 eura, baš kao što su postavljene bubice otkrile pojedinosti iz afere Advent koja je za sobom povukla dio zagrebačkih poduzetnika i Bandićevih bliskih suradnika.



Bubica u automobilu glave je stajala i bivšu kninsku gradonačelnicu i nekadašnju državnu tajnicu Josipu Rimac. Zbog mjera pod kojima je bila otkrilo se na koji je način dogovarala svoje poslove oko vjetroelektrana, ali i poljoprivrednih poticaja pa se uz ostalo saznalo kako je dio pregovora u njeno ime vodila bivša ministrica Gabrijela Žalac, a saznalo se i za tajni sastanak ministra financija Zdravka Marića s poduzetnikom Milenkom Bašićem.

Zanimljivo, istraga je u slučaju Rimac stopirana onoga časa kada je u njenom automobilu odrađen protuprislušni pregled nakon čega se osobno javila u policijsku postaju. Mnogi i danas posebice nakon samoubojstva njenog prijatelja Joška Matasa koji je bubicu otkrio, sumnjaju kako je ova istraga stopirana radi toga što je vodila u sami državni vrh. Gdje je vodila istraga vođena protiv bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića nije poznato, no poznato je da su i njegovi tajni razgovori jedno vrijeme punili medijske stupce baš kao što ih sada puni Posavec koji je uhićen zbog primanja mita u zamjenu za sređivanje posla.

Već u prvim satima privođenja Posavec je priznao primanje mita te je ubrzo pušten na slobodu, a u međuvremenu je podnio ostavku na poziciju župana. No kako za sada stvari stoje ozbiljne su šanse da Posavec aktivira svoj zastupnički mandat, ali da se i nakon potresne afere ponovno kandidira za župana. Bude li se vodio napucima svojega kolege Radimira Čačića koji je ustvrdio kako se u Posavčevom slučaju vjerojatno ne radi o mitu nego o donaciji za kampanju. ”Dakle ništa ne primiti na ruke, sve preko računa”, savjetovao je jedan od najdugovječnijih političara Radimir Čačić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI