SAD UVELE SANKCIJE PREMIJERU FEDERACIJE BiH-a: Nametnule ih i poduzetniku bliskom Miloradu Dodiku koji se obogatio dobivajući unosne poslove financirane javnim novcem

Foto: Screenshot

Američka vlada uvela je sankcije aktualnom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i građevinskom poduzetniku iz BiH Slobodanu Stankoviću, potvrđeno je u ponedjeljak iz Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) koji djeluje pri Ministarstvu financija SAD-a.

Fadil Novalić iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je već osam godina na čelu vlade Federacije BiH, kažnjen je zbog zloporabe položaja i ovlasti uoči izborne kampanje 2018. jer je zlorabio osobne podatke umirovljenika kojima je obećavao povlastice ukoliko budu glasali za njega.

Poduzetnik Slobodan Stanković vlasnik je tvrtke “Integral inženjering” čije je sjedište u Laktašima pokraj Banje Luke, a američka ga administracija smatra bliskom osobom  sadašnjem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Američka je administracija utvrdila kako je Stanković veze s Dodikom koristio za osobno bogaćenje tako što je uz politički utjecaj dobivao unosne poslove financirane iz proračuna Republike Srpske.

Stankovićeva tvrtka dobila je i posao u Hrvatskoj vrijedan 286 milijuna kuna, a riječ je o gradnji pristupne ceste od novog mosta preko Save do autoceste Zagreb-Lipovac.“Stanković je također bivši vlasnik Alternativne televizije iz Banje Luke (ATV), medija pod osobnom kontrolom korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožavaju stabilnost i podrivaju Dejtonski sporazum”, obrazloženje je OFAC-a.

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu reagirali su na uvođenje sankcija najavom kako će SAD koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI