SAD SE HVATAJU U KOŠTAC S ORBANOM! EU napokon stavila na listu sankcija rusku plaćeničku grupu Wagner, a Mađarska napustila Europsku investicijsku banku

Foto: Guliver/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Amerikanci spremaju nacrt američkih sankcija koje bi trebale bile usmjerene na bivše dužnosnike i pristaše vlade, koji su uglavnom povezani sa strankom Fidesz premijera Viktora Orbána, velikog prijatelja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U dokumentima Pentagona koji su nedavno procurili u javnost navodi se kako je Orbán opisao Sjedinjene Američke Države kao jednog od tri najveća neprijatelja. Mađarska je objavila kako planira napustiti Međunarodnu investicijsku banku (IIB) pod kontrolom Rusije i to samo dan nakon što su SAD uvele sankcije Međunarodnoj investicijskoj banki.

Osim toga, Amerikanci su uveli sankcije trojici visokih dužnosnika IIB-a, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu te Mađaru Imreu Laszloczkom, zbog čega je Mađarska izrazila frustraciju pritiskom SAD-a.

Europska unija je pak u četvrtak objavila da je ruska plaćenička grupa Wagner dodana na listu europskih sankcija zbog “aktivnog sudjelovanja u ratu ruske agresije protiv Ukrajine”.

Foto: Guliver/REUTERS/Yulia Morozova

Wagner, koji predvodi ruske napade na ukrajinske gradove Bahmut i Soledar, stavljen je u veljači na još jednu listu sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava i “destabilizacije” zemalja u Africi. Europsko vijeće, koje predstavlja 27 zemalja članica EU, priopćilo je da lista novih sankcija “dopunjava” prethodnu, piše RSE.



EU je dodala da je Wagner još jednom dodan na listu “zbog akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine”, a to što je Wagner naveden dva puta “podvlači međunarodnu dimenziju i težinu aktivnosti ove grupe, kao i njezin destabilizujući utjecaj u zemljama u kojima je aktivna”, navodi se u priopćenju Vijeća.

Na popisu europskih sankcija dodan je i RIA FAN, ruski medij koji je dio Patriot Media Group, čiji upravni odbor vodi Wagnerov šef Jevgenij Prigožin. EU je usvojila deset uzastopnih paketa sankcija Rusiji u proteklih godinu dana nakon njezine ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

Ruska nevladina organizacija i Wagnerov prebjeg tvrdili su da su Wagnerovi borci odgovorni za odrubljivanje glave ukrajinskom ratnom zarobljeniku, što se vidi na snimci koja je privukla pažnju Ukrajine i dužnosnika UN-a. Prigožin je u četvrtak negirao optužbe. Rusija je priopćila da je otvorila istragu o snimku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI