SAD poslao uvjete Izraelu za prodaju F-16, dogovor za njih još nije mrtav?

morh

Za Izrael je dogovor sa Sjedinjenim Državama oko prodaje zrakoplova F 16 Hrvatskoj – barem tako tvrde tamošnji mediji – mrtav. Za SAD, prema neslužbenim informacijama, ipak nije, javlja Večernji list.

Tek je sinoć po hrvatskom vremenu, iz SAD-a u Izrael upućeno potpisano pismo s uvjetima koje bi ta država trebala zadovoljiti da SAD odobri prodaju zrakoplova Hrvatskoj, doznaje Večernji. S treće pak strane, Hrvatska želi samo moderniziranu verziju zrakoplova, F 16 Barak, i ništa drugo ne dolazi u obzir. Time je politička saga između Izraela i SAD-a oko prodaje aviona Hrvatskoj ušla u vrlo osjetljivu fazu kada su sve opcije, više nego ikada, otvorene.

Taman nakon što je objavljeno kako je američki Kongres dao zeleno svjetlo za izraelsku prodaju “originalne” verzije zrakoplova F-16 Hrvatskoj, te se iz američkih izvora moglo čuti da se s Izraelom u odvojenom postupku pregovara o tome kako “odraditi” modernizaciju zrakoplova koju je načinio Izrael, iz te je države ponovno stigla alarmantna vijest. Prema izjavama tamošnjih neimenovanih dužnosnika, dogovor između Amerikanaca i Izraelaca je skoro mrtav i gotovo da ne postoji šansa da Hrvatska dobije konfiguraciju zrakoplova kakvu želi. No, da bi stvar bila zamršenija, Večernji list neslužbeno doznaje da SAD – koji je cijelo vrijeme optimističan kad je riječ o pronalasku rješenja – i dalje polaže nade u dogovor jer su konačni uvjeti poslani tek sinoć.

Dogovoreno je da će nas, nakon što se dogovore ili pokušaju dogovoriti sa State Departmentom, o dogovorenom izvijestiti Izraelci Kako krajem ožujka istječe godinu dana kako je na natječaju pobijedio F-16 Barak, do tada će Hrvatska morati odlučiti – ili će dobiti naručeno ili slijedi poništenje natječaja.

Zbog problema s kupovinom zrakoplova F-16, stigli su i pozivi za ostavkom ministra obrane Krstičevića.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI