SAD poručio S. Koreji da će u slučaju rata biti potpuno uništeni

wikipedia

SAD je od Kine zatražio da prekine opskrbu Sjeverne Koreje naftom

Nakon što je Pjongjang testirao svoje nove interkontinentalne rakete, u čijem je dosegu i sam SAD, Sjedinjene Države upozorile su čelništvo Sjeverne Koreje da će biti “potpuno uništeni” ako dođe do rata, prenosi dvnevnik.hr.

Trumpova administracija više puta je rekla da su sa Sjevernom Korejom sve opcije na stolu, uključujući i vojnje, ali je rekla i da je sklonija diplomatskoj opciji.

Veleposlanica SAD-a u UN-u Nikki Haley je na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, međutim, rekla da “ako do rata dođe, budite sigurni, sjevernokorejski režim bit će potpuno uništen”.

Haley je rekla da je SAD od Kine zatražio da prekinu opskrbu Sjeverne Koreje naftom.

“Nikada nismo tražili rat sa Sjevernom Korejom, i ne tražimo ga ni danas. Ako do rata dođe bit će to zbog stalnih činova agresije kakvima smo svjedočili danas”, rekla je Haley.



Podsjećamo, Sjeverna Koreja je ispalila u srijedu novi tip međukontinentalnog balističkog projektila (ICBN) Hwasong-15, koji je pao u Japansko more nakon oko 1000 km.

Taj projektil, za koji Pjongjang tvrdi da može pogoditi američki kontinent, dosegnuo je do sada najvišu visinu u sjevernokorejskim ispaljivanjima, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis.

Presjednik SAD-a Trump, koji je obećao zaustaviti sjevernokorejski raketni i nuklearni program, u srijedu je razgovaro s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Kina je jedini veći saveznik Sjeverne Koreje i te dvije zemlje dijele dugu granicu i imaju značajnu trgovinsku razmjenu.

Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia u srijedu je pozvao Sjevernu Koreju da obustavi testiranja oružja a SAD i Južnu Koreju da ne održe vojnu vježbu u prosincu jer bi ona mogla “zapaliti već eksplozivnu situaciju”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI