SAD nas podržava, javio se Sanader, Merkel nas „otkantala“

12.08.2014., Piranski zaljev - Savudrijska vala o kojoj odlucuje medjunarodni arbitrazni sud, u kojoj se uzgajaju skoljke koje se nalaze s hrvatske strane i poznate piranske solane u kojima se od davnina skuplja sol s morske povrsine. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

“Ovaj sporazum je bio meni ponuđen, ja ga nisam htio potpisati jer je to bilo čisto otimanje hrvatskog teritorija. Borut Pahor mi je rekao da neće deblokirati pregovore ako na to ne pristanem.", rekao je Sanader

Komentari oko odluke Arbitražnog suda oko granice Hrvatske i Slovenije dolaze sa svih strana. Tako se oglasio i bivši premijer Ivo Sanader koji je rekao: „Hrvatska se nalazi u vrlo opasnom trenutku. Ovo je nakon Domovinskog rata i mirne reintegracije najozbiljnija situacija s kojom se suočavamo. Nije vrijeme da kritiziramo niti jednu Vladu, ako netko iz opozicije, Grmoja, Bernardić i slični imaju nešto za reći, neka kažu Plenkoviću“.

Ovaj sporazum je bio meni ponuđen, ja ga nisam htio potpisati jer je to bilo čisto otimanje hrvatskog teritorija. Borut Pahor mi je rekao da neće deblokirati pregovore ako na to ne pristanem. To su bili ti pritisci iz Europske unije, neki lideri su rekli da mi imamo puno teritorija, zašto ne bismo pristali. Ja na to nisam htio pristati, nisam htio kupovati ulazak Hrvatske u Europsku uniju hrvatskim teritorijem. Nažalost, moja nasljednica je tri mjeseca nakon toga pristala“, rekao je Sanader.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu ranije u četvrtak je u priopćenju, objavljenom neposredno nakon završetka čitanja arbitražne presude, objavilo da Sjedinjene Države neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, ali je navelo da SAD smatraju da je na obje vlade da riješe to bilateralno pitanje.

Upoznati smo s odlukom Arbitražnog suda u Haagu u sporu između Slovenije i Hrvatske. Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da mi nećemo zauzimati strane u tom sporu. Obje države su članice NATO-a i EU i na njima je da riješe ovaj bilateralni problem. Uvjereni smo da će u tome i uspjeti. Potičemo obje strane da brzo rado na rješenju“, stoji u priopćenju. Sličan stav objavila je i Vlada Kanade te britansko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ovaj bilateralni spor stvar je hrvatske i slovenske Vlade. Ujedinjeno Kraljevstvo voljelo bi vidjeti rješenje tog spora, no na tim je dvjema stranama da odluče kako će se to postići”, zaključuje britanskoministarstvo.



S druge strane, najmoćnija političarka u Europi , Angela Merkel, Hrvatskoj je poslala jasnu poruku: „Odluka Suda mora se poštovati“. Njen stav podržavaju tiskovine u Italiji i Austriji, dok u Francuskoj samo prenose činjenice bez nekih komentara.

Što se Slovenaca tiče oni, naravno, likuju a njihov premijer Cerar ponovo je iznio svoje stajalište: „ Ona je obvezujuća bez obzira na to što Hrvatska arbitražni proces smatra nepovratno kompromitiranim.“ Nadalje predlaže razgovore o bilateralnom problemu u novom okviru, te bez obzira na ovakve ili onakve reakcije u europskim prijestolnicama. Također potvrdio je da će se susresti s hrvatskim premijerom Plenkovićem u Ljubljani 12. srpnja. Nakon toga je naglasio da s hrvatskim premijerom ne misli pristati na nove pregovore o granici, nego da namjerava govoriti o tome kako “primijeniti” arbitražnu presudu koju Slovenija prihvaća i drži je “pravno obvezujućim aktom” za obje strane u sporu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI