Saborski zastupnik HDZ-a Josip Borić poručuje: ‘Za mene velika koalicija nije prihvatljiva’

Bruno Konjevic/Cropix

Saborski zastupnik Josip Borić (HDZ) gostovao je u programu N1 gdje je prokomentirao zdravstveni sustav, a potom aktualne političke teme, unutastranačke izbore te predstojeće parlamentarne.

Borić se prvo osvrnuo na stanje u zdravstvu na rodnom Rabu:

“Naravno da je zdravstveni sustav u fokusu. Imamo to dobro riješeno na otoku Rabu. Imamo dva tima hitne pomoći, helikoptersku službu koja u roku od jednog sata zbrinjava prema KBC Rijeka. I turisti nam odaju priznanja da to fukncionira. Imamo i dijalizu, prije smo imali veliki problem da su pacijenti morali putovati na kopno i životi su bili ugroženi. Imamo specijaliste, pedijatre, ginekologa, Rab funkciora. U nekim drugim mjestima sigurno ima problema i treba raditi pomake”, rekao je i dodao: “Mislim da će ministar napraviti ono što je obećao, ovih dana će biti dole, sigurno će naći neka rješenja.”

Govoreći o izborima u HDZ-u Borić je rekao podržava aktualnog predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića:

“Mi smo prošle godine, tj 2018., usvojili izmijenjeni statut gdje se propisalo kako se provode unutarstranački izbori. Ovo će biti prvi izbori – jedan čovjek, jedan glas. Biramo predsjednika i četiri potpredsjednika između ostalog. Kandidati moraju ispuniti preduvjete, tri do pet posto potpisa. Sve će biti organizirano u rokovima statuta, to je oko 17. travnja”, objasnio je i dodao:



“Plenković je predsjednik Hrvatske Vlade i HDZ-a izabran neposredno. Imao je snage i hrabrosti stati na čelo HDZ-a, u dva mjeseca je uspio okrenuti trendove koje smo imali, pobijedio je na izborima, formirali smo svoju Vladu koja je po meni jedna od najuspješnijih. Imamo vrlo dobrog predsjednika Vlade koji je proveo velik dio obećanja, riješio velik dio zatečenih problema, radi odličan posao. Ima moju podršku i mislim da dobro vodi stranku, ali da mi unutar naših tijela moramo razgovarati da bi na izbore izašli kompaktni.”

Nije htio komentirati spekulacije o eventualnim kandidatima za predsjednika stranke, rekavši da zasad ima najava:

“Smatrate li da će se protukandidati udružiti? Zasad imamo samo najave kandidata i to je dobro. Članovi će birati, pokazat ćemo da ova velika stranka može funkcionirati u drugačijim uvjetima s boljim statutom. Ne sumnjam da će kandidati pokazati što znaju i mogu.”

Ponovio je kako Plenkovića kao predsjednika Vlade ne smatra neuspješnim, a za gubitak HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima ne želi kriviti jednu osobu ili jedan potez.

“Kad smo izlazili na EU izbore, o tome se vodila rasprava. Stvorila se percpecija neuspjeha, ali smo i na prošlim i na ovim izborima za EU pralament dobili četiri mandata. Stali smo iza Grabar-Kitarović kao stranka i odradili smo sve što smo mogli. Zašto se dogodio još neki input koji je utjecao na rezultat, analize trebaju dati odgovor. Ne radi se o tome da je netko stao iza nekoga ili nije. Činjenica je da smo imali u prvom krugu veći broj kandidata nego 2015., bio je manji izlazak birača, Milanović je izabran s najmanjim brojem glasova do sad, možda ljudi nisu bili motivirani…”

Što se tiče koalicije s Milanom Bandićem, Borić je rekao da je na zagrebačkom ogranku da to riješi ako smatra problemom.

“Sve će riješiti zagrebačka organizacija HDZ-a, oni će procijeniti. Ovaj tjedan ćemo prikupiti analize i utvrditi gdje je došlo do problema i raspraviti u detalje. Dotad ne bih razgovarao o tome tko je kriv. Imamo ustroj stranke i ne može se sve vezati uz središnjicu, zagrebački ogranak će odlučiti što im je činiti.”

Komentirajući je li se HDZ odmaknuo od desnice rekao je da se ne može time mjeriti je li netko veći ili manji Hrvat i da je HDZ široka stranka s članovima raznih mišljenja. Parlamentarne izbore nije puno komentirao, no istaknuo je da velika koalicija za njega nije moguća.

“Svi su izbori različiti. Imamo pobjednički niz. Ovo ne znači da će isto biti na parlamentarnim izborima, to su drugačiji izbori. Mislim da građani jasno vide razliku između vođe opozicije i aktualnog premijera. Tek će vrijeme pokazati. Velika koalicija HDZ – SDP za mene nije moguća, nisam za to. S druge strane imaju skupinu ljudi, koaliciju s Bernardićem na čelu, Beljakom kraj njega koji po meni kao političar mora podnijeti ostavke zbog posljednjih objava.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI