SABORSKI ZASTUPNICI PODRŽALI RADOVANA DOBRONIĆA Hoćemo li uskoro dobiti novog predsjednika Vrhovnog suda?

Izvor: N1

Čini se da se bliži kraj trakavici nazvanoj “izbor predsjednika Vrhovnog suda”. Naime, saborski zastupnicu u srijedu su se gotovo jednoglasno složili da je izbor Radovana Dobronića na čelo Vrhovnog suda korak u pravom smjeru.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin je rekao kako je “stanje u hrvatskom pravosuđu loše, ljudi čekaju, a pravda ne dolazi i iako sam izbor predsjednika Vrhovnog suda nije dovoljan za nužne promjene, smatramo da je izbor Dobronića prvi korak u pravom smjeru”.

On je istaknuo kako uloga predsjednika Vrhovnog suda nije samo administrativna i birokratska već on ima konkretne i važne ovlasti te je važno tko će biti ta osoba.

“A Dobronić je pokazao odlike koje bi trebale biti odlike svakog pravnika i suca, stručnost i hrabrost”, naglasio je Grbin.

Da samo jedan čovjek ne može puno napraviti, ali može biti iskra promjene u pravosudnom sustavu složili su se i Romana Nikolić iz Kluba socijaldemokrata, Natalija Martinčević iz Kluba HSLS-a i Reformista te Marin Lerotić iz Kluba IDS-a.



Dalija Orešković iz Kluba Centra i GLAS-a je napomenula kako “nekada jedan čovjek čini ključnu razliku, a to može biti Dobronić”.

I Milorad Pupovac iz SDSS-a smatra kako je odabir Dobronića važan korak prema obnovi povjerenja u mogućnost reforme pravosuđa.

“Ona se s pozicije Vrhovnog suda može napraviti, ali ne u onom opsegu koji neki misle”, rekao je.

Krunoslav Katičić iz Kluba HDZ-a istaknuo je kako je pogrešno tumačiti ulogu predsjednika Vrhovnog suda kao ključne za spas hrvatskog pravosuđa.

“To nije niti će ikada biti tako”, istaknuo je dodavši kako “pravu reformu provodi Vlada”.

Za samog Dobronića rekao je da je zadovoljio sve uvjete, da je pošten i nesklon korupciji te je malo vjerojatno da bi u nekom narednom postupku bilo boljih kandidata.

I ostali su u raspravi hvalili suca Dobronića kao poštenog, kritičnog, neovisnog, upućenog u stanje pravosuđa, s jasnim stavovima, a njegov program kao najbolji.

No, podršku Dobronić nije dobio jedino iz Kluba Domovinskog pokreta.

Njihov Stephen Nikola Bartulica rekao je kako nije problem u osobi suca Dobronića, nego u tome što nije lustraciju prepoznao kao jedan od ključnih problema.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI