SABORSKA ZASTUPNICA DOBRO OPRALA GRBINA U OTVORENOM PISMO: SDP postaje ‘stranka druga Peđe’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Saborska zastupnica SDP-a Romana Nikolić u žestokom je priopćenju napala stranačku vrhušku zbog izbacivanja, odnosno nemogućnosti povratka članova iz nedavno raspuštenih stranačkih organizacija.

Nije previše pazila na rječnik, ovaj potez nazvala je – između ostalog – “čistkom stoljeća”, a SDP prozvala “Strankom Druga Peđe”.

Također, izrazila je bojazan da će “stranačka infrastruktura i ugled biti nepovratno i trajno narušeni” te da će se SDP na idućim izborima boriti, ne za vlast, već za prelazak izbornog praga.

Evo što je Nikolić napisala u otvorenom pismu:

“Kada sam 1998. godine postala dio Socijaldemokratske partije Hrvatske, nisam ni slutila da ću 23 godine poslije, postati dio njene ”nove verzije”, imena Stranka ”Druga” Peđe. Riječ drug je stavljena pod navodnike jer asocira na uzajamno poštovanje i solidarnost, što je u totalnoj suprotnosti s rijetko viđenom samovoljom koja za rezultat ima izbacivanje članica i članova iz stranke. Vijest o ”čistki stoljeća” neugodno me iznenadila i najoštrije osuđujem izbacivanje koje se odvija pod šifrom ”nezadovoljavanje uvjeta za povratak u članstvo”.



Nažalost, ostali smo bez dijela saborskih zastupnica i zastupnika, čime se ruši snaga saborskog kluba SDP-a jer nedostajat će ljudi koji su se zalagali za bolje sutra građana Hrvatske. ”Drugarski” me boli i izbacivanje članica i članova koji nisu poznati široj javnosti, ali su godinama bili dio SDP-a, davali sve od sebe tijekom kampanja, promovirali stranku među svojim prijateljima i poznanicima, a nerijetko i trpjeli napade jer su „komunisti“, „crveni vragovi“ i svi ostali negativni stereotipi vezani za SDP.

2015. godine smo ponosno govorili ,,Hrvatska raste, nema više povratka na staro”. Sada možemo samo reći ,,SDP pada, nema više povratka na staro” jer se bojim da će nakon ovoga stranačka infrastruktura i ugled biti nepovratno i trajno narušeni. Dok se predsjednik Grbin bavi izbacivanjem i smišljanjem apsurdnih razloga zašto sada već bivši članovi nisu dobrodošli u stranku, SDP prestaje biti prvi izbor građana koji pripadaju lijevom biračkom spektru.

Loši rezultati na lokalnim izborima očito vodstvu stranke nisu bili dovoljno jasna poruka da je pod hitno potrebno nešto mijenjati. Ako ova poruka birača ne upali alarm za uzbunu i ne potakne korjenite promjene, strahujem da će se SDP na sljedećim izborima boriti ne za vlast, nego za prelazak izbornog praga. Peđa Grbin bio je žestoki kritičar bivšeg predsjednika stranke Davora Bernardića i u njemu vidio krivca za sve loše u SDP-u. Ipak, brojke govore da je SDP 2017.g. bio izbor preko 23% birača, dok sada stranci vjeruje 14% birača.

Kada je Bernardić 2018. godine suspendirao članove, bio je prozvan diktatorom. Unatoč suspenziji, Grbinu je kasnije bilo omogućeno da dođe do čelnog mjesta SDP-a. Ako je to napravio jedan ”diktator”, kojim je onda izrazom uopće primjereno nazvati čovjeka čije će odluke rezultirati najvećim osipanjem SDP-a u povijesti. Po prvi puta od kada sam dio stranke nije me toliko strah postupaka Hrvatske demokratske zajednice, već se bojim da će moja stranka, koja je ulijevala nadu u bolje sutra, ostati bez budućnosti zbog stavljanja privatnih interesa ispred stranačkih. Pozivam Peđu Grbina da razmisli o svojim postupcima, vrati izbačene članice i članove, a time i nadu da će SDP opet postati prvi izbor građana.
Izbačenim kolegicama i kolegama šaljem drugarske pozdrave, s nadom da ćemo se u budućnosti opet ujediniti i nastaviti raditi za bolje sutra svih nas, a ne samo odabranih”, stoji u otvorenom pismu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI