Sabor u četvrtak o prijedlogu Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta

Screenshot

Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Tim se zakonom Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta, definira njegovo značenje i status radi očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i izgradnje mira te potiče njegov demografski, gospodarski, kulturni i odgojno-obrazovni razvoj.

Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države, te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Poseban domovinski pijetet je posebno poštovanje prema poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Vukovaru te svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su branili slobodu, demokraciju i zajedništvo hrvatskog naroda, svim civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te Vukovaru, simbolu otpora, hrabrosti, zajedništva i mira, koji je tijekom oružane agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu pretrpio velike ljudske gubitke i razaranja materijalnih dobara i kulturne baštine.

Područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvaća Grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru bit će središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.



Zakonom se predviđa i osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta i predlagati mjere za društveni razvoj tog područja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI