SABOR PODRŽAVA IZMJENU ZAKONA? O izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u utorak je podržao izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Bilo je to zbog djelotvornog upravljanja krizom u situaciji pandemije covida-19 i njezinog suzbijanja radi zaštite života i zdravlja.

Zakonskim prijedlogom definiraju se javnopravna tijela, zadužena za provođenje mjera propisanih Zakonom i odgovorne osobe u tim tijelima.

Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravna osoba koja ima javnu ovlast i pravna osoba koje obavlja javnu službu, navodi se u prijedlogu izmjena Zakona.

“U svrhu što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja covida-19 uzrokovanog virusom SARS-CoV-2, zakonskim se prijedlogom predlaže nova sigurnosna mjera – to je obveza predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore”, rekao je predsjednik Odbora Milorad Pupovac.

Svrha je onemogućiti ulazak osoba u određene prostore ako ne predoče dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti, kako bi se u što u većoj mjeri spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti.



S tim u vezi propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu navedene sigurnosne mjere, te odrede jednu ili više osoba za neposrednu provedbu.

Zakonskim prijedlogom uređuje se da su sanitarni inspektori Državnog inspektorata ovlašteni narediti provedbu posebne sigurnosne mjere – tj. obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti, radi ulaska u određene prostore.

Također, predlaže se, ovlašteni su zapovjediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno posebnoj sigurnosnoj mjeri, radi ulaska u određene prostore. U tom smislu propisuje se i prekršajna odgovornost odgovorne osobe ako ne osigura provedbu te sigurnosne mjere.

Propisane su i novčane kazne za odgovornu osobu za nepridržavanje sigurnosnih mjera za suzbijanje širenja zaraznih bolesti – od 30 tisuća do 50 tisuća kuna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI