Ruža Tomašić pisala Vučiću i Brnabić: Rukavica je bačena!

screenshot

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjedica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je pismo srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

U pismu se referirala na uhidbeni nalog koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT), a u kojemu od srpskih vlasti traži da se dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), Vjeverica Radeta i Petar Jojić, izruče Den Haagu.

Sud je u svojoj odluci odbacio mogućnost da se suđenje Radeti i Jojiću preda srbijanskom pravosuđu, zbog realne mogućnosti utjecaja na svjedoke.

“Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja prijetili i pokušavali podmititi svjedoke. Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obvezu izručivanja okrivljenika za nepoštivanje suda i utjecanje na svjedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako dragovoljno neće otići u Den Haag te time bacila rukavicu srbijanskom predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić.

Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi?”, upitala je Tomašić na kraju pisma.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI