RUŽA OČITALA BUKVICU SLOVENCIMA! Bez uvijanja se obrušila i na Srbe: ‘Nema popuštanja’

Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić tijekom gostovanja na N1 televiziji komentirala je hrvatski ulazak u Schengen te slovensku blokadu Hrvatske po tome pitanju.

“To nije politička odluka, Komisija je rekla da je Bugarska napredovala i dala im zeleno svjetlo, a Rumunjskoj nije. To što Slovenija radi jest blokada, a sada je na nama da lobiramo, da dokažemo da smo pripremljeni i da radimo na tome. Sada treba uvjeriti ostale države u Vijeću da nas priznaju.

Ako samo Slovenija bude blokirala, na nju će se vršiti pritisak da popusti, ali ako i drugi budu smatrali da nismo spremni, znači da nismo dovoljno dobro lobirali. Vidjet ćemo tko će jače lobirati, no Sloveniji bi trebalo odgovarati da budemo dio schengenskog prostora, da mi budemo ta vanjska granica, a ne oni”, kazala je Ruža Tomašić dodajući da ona, kao i njeni kolege u EP-u brane hrvatske nacionalne interese. ”I inače se međusobno podržavamo, nije ovo ništa iznimno”, rekla je Tomašić koja je odgovorila i na brojna druga zanimljiva pitanja. Prije svega osvrnula se na države koje smatraju da ne treba dolaziti do proširenja dok se ne riješi pitanje reforme cjelokupnog sustava azila i Dublinskog sporazuma.

“Može se riješiti da je malo više dobro volje, a često u odlukama ima mnogo politike. Makedonija je radila mnogo na sebi i zaslužila je bolje. To je bila loša odluka – vi radite, mučite se, a mi ćemo donijeti političku odluku. Odluka jest donesena, ali bi se za nekoliko mjeseci mogla promijeniti”, misli Tomašić koja se referirala i na Crnu Goru i Srbiju, napominjući kako je nužno da sa Srbijom riješimo sva pitanja prije no što se priključe Uniji.

“Na Crnu Goru bi to više moglo utjecati, oni se trude. Srbija sjedi na dvije stolice, njima bi možda išlo u prilog da se to malo obustavi. Kada bude donošena odluka o zatvaranju najbitnijih poglavlja Hrvatska treba jasno reći Srbiji i Uniji da nećemo popustiti, da ono što se bilateralno mora riješiti mora biti riješeno prije njihovog ulaska, i nema popuštanja. Mi sa Slovenijom nismo rješavali stvari kada smo trebali.



Oni još misle da smo mi krivi oko arbitraže i mislim da Slovenci nisu pošteni. Ako sa Srbijom riješimo sve prije nego što uđu, nećemo imati problema. U ovom trenutku to nije moguće, vidjeli ste kako se Vučić ponašao u Hrvatskoj, ali i kako govori u Srbiji. No, možda će ga narod Srbije prisiliti da sjedne za stol i razgovara. Naravno – ako žele u EU”, konstatirala je Ruža Tomašić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI