RUSKI VOĐA NEMA RAZLOGA SLAVITI NA SVOJ 70. ROĐENDAN! Ukrajinska vojska napreduje munjevitom brzinom na jugu i istoku zemlje, pri čemu se Rusi povlače

Foto: Guliver/REUTERS/Joe Skipper

Vladimir Putin se nakon gotovo osam mjeseci rata u Ukrajini našao u slijepoj ulici. Njegove trupe više ne ostvaruju uspjehe na ukrajinskoj bojišnici pa nema mjesta sreći za njegov 70. rođendan.

Ukrajina vraća svoje teritorije munjevitom brzinom, nametnuta mobilizacija Rusa je naprosto katastrofalna, a u najvećoj zemlji na svijetu sve su glasniji i protivnici nastavka  rata.

Da mobilizacija ne funkcionira pokazuje i neobična vijest koja popunjava novinske naslovnice. Nakon što su brodom stigli na Aljasku, dvojica Rusa su zatražila azil u Sjedinjenim Državama, priopćile su američke vlasti u četvrtak.

Ured aljaške senatorice Lise Murkowski priopćio je da su dvojica Rusa tvrdili da traže azil kako bi izbjegli obveznu vojnu službu, a pronađeni su u blizini grada na Aljasci, oko 40 milja (64 km) od ruske obale.

Čak su i Putinovi glavni propagandisti počeli postavljati pitanja kakva su još prije nekoliko mjeseci bila nezamisliva.



Tako je njegov glavni propagandist Vladimir Solovjov, u svojoj radijskoj emisiji izravno kritizirao glavni stožer ruske vojske te upitao što su napravili s proračunskim sredstvima koja su dobili, ali i što su radili dok se ukrajinska vojska konsolidirala i gomilala zapadno naoružanje.

Dvije ukrajinske protuofenzive, na južnom i istočnom bojištu napreduju neočekivanom brzinom i s neočekivanim uspjehom.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini u kojemu navode da je Ukrajina vjerojatno zarobila najmanje 440 ruskih glavnih borbenih tenkova i oko 650 drugih oklopnih vozila od invazije, pri čemu se više od polovice trenutno raspoređene tenkovske flote Ukrajine potencijalno sastoji od zarobljenih vozila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak izjavio kako su “ukrajinske snage su povratile više od 500 četvornih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson od 1. listopada”.

U svom obraćanju putem videa rekao je da su vojni uspjesi postignuti i u istočnom dijelu Ukrajine: “Ima uspjeha i na istoku. Sigurno će doći dan kada ćemo izvijestiti o uspjesima i u regiji Zaporižja (na jugoistoku Ukrajine), u onim područjima koja još uvijek kontroliraju okupatori”.

U sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje su ukrajinske snage vratile veliki dio teritorije u rujnu, tijela 534 civila, uključujući 19 djece, pronađena su nakon što su ruske trupe povukle, rekao je Serhij Bolvinov iz Nacionalne policije u Harkivu.

U ukupan broj uračunato je i 447 tijela pronađenih u Izjumu, prenosi Reuters. Bolvinov je također rekao da su istražitelji pronašli dokaze da su 22 mjesta korištena kao “sobe za mučenje”.

Sve je veći strah i od nuklearnog napada, pa je američki predsjednik Joe Biden izjavio u četvrtak da ruske prijetnje uporabom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini dovode svijet u opasnost od “armagedona” prvi put od Kubanske raketne krize.

“Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kennedyja i Kubanske raketne krize 1962.”, rekao je Biden na prikupljanju sredstava u New Yorku dodavši kako smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin “nije šalio” kada je izrekao ove prijetnje.

Ruska astronautkinja Ana Kikina i još tri člana posade stigli su u četvrtak na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon što su putovali svemirskom letjelicom američke tvrtke SpaceX. Bila je to peta redovita misija SpaceX-a na ISS u ime NASA-e, ali prva s ruskim astronautom.

Članovi Crew-5 provest će oko pet mjeseci u ovom letećem laboratoriju, oko 400 kilometara iznad razine mora na kojem je već sedam astronauta (dva Rusa, četiri Amerikanca i Talijan). Prije dva tjedna jedan je Amerikanac ruskom raketom Soyuz poletio prema ISS-u.

Ovaj dugo planirani program razmjene astronauta održan je unatoč vrlo velikim napetostima između Sjedinjenih Država i Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Osiguranje rada ISS-a tako je postalo jedan od rijetkih predmeta suradnje dviju država.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI