Ruski Sberbank podnio kaznenu prijavu protiv Todorića zbog spornog kredita

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U osnovi tužbe Sberbanka je zadnjih 100 milijuna eura kredita koje su Rusi odobrili u ožujku ove godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati svima

Ruski Sberbank podnio je kaznenu prijavu protiv većinskog vlasnika Ivice Todorića. Uprave SberbankeMaksim Poletajev, već je u svibnju rekao kako razmišljaju o tužbi protiv obitelji Todorić jer su im kao kreditorima prikrivali prave podatke o stanju Agrokorovih financija.

Kako piše Jutrnji list, u osnovi tužbe Sberbanka je zadnjih 100 milijuna eura kredita koje su Rusi odobrili u ožujku ove godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati svima. Taj kredit je odobren, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbank za Hrvatsku Mario Henjak, “u funkciji stabilizacije situacije”, a od 100 milijuna tri četvrtine otišlo je na plaćanje dobavljačima, 21 milijun na porezne obveze te 4 milijuna za plaće zaposlenih. Rusi procjenjuju da ih je Todorić navukao na davanje tog kredita prikazivanjem nerealnih bilanci.

Razočaranje u Sberbanku proizlazi i iz činjenice što zbog tih “stabilizacijskih” 100 milijuna eura nisu dobili prvenstva u naplati. To pitanje je možda i ključna točka prijepora između Vlade RH i izvanrednog povjerenika za Agrokor na jednoj strani te Sberbanka na drugoj.

U Sberbanku su odbili komentirati informaciju o kaznenoj prijavi, a ovo je tek jedan od pravnih problema s kojima će se suočiti Ivica Todorić, članovi njegove obitelji i svi povezani s Agrokorom, piše Jutaranji list.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI