RUSKI MEDIJI TVRDE: ‘Hrvatska i Slovenija imaju najveći rast izvoza robe u Rusiju!’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Šest zemalja Europske unije je u srpnju povećalo izvoz robe u Rusiju na godišnjoj razini, dok je uvoz ruske robe porastao u 16 država članica EU, proizlazi iz izračuna RIA Novosti na temelju podataka ruskih nacionalnih statističkih agencija.

Neke od njih su nekoliko puta povećale uvoz robe iz Rusije, na primjer Slovenija šest puta, Cipar, Češka i Grčka tri puta te Italija dva puta.

Bugarska je povećala uvoz robe iz Rusije za 95 posto, Belgija za 89 posto, Mađarska za 77 posto, Španjolska za 68 posto, Slovačka za 21 posto, Luksemburg za 16 posto, Nizozemska za 15 posto, Austrija za 12 posto, Njemačka za 10 posto, Rumunjska za devet posto i Hrvatska za dva posto.

Istovremeno, osam zemalja EU povećalo je izvoz u Rusiju na mjesečnoj razini. Najjači porast zabilježen je u Rumunjskoj (78 posto), Litvi (28 posto) i Nizozemskoj (21 posto), a povećane su i isporuke belgijske, bugarske, španjolske, slovenske i hrvatske robe, tvrde RIA Novosti.

Prema analizi agencije, u srpnju su u izvozu prednjačile Hrvatska, koja je u Rusiju isporučila robe za oko 18,4 milijuna eura, te Slovenija za 98 milijuna eura, što je 59 posto, odnosno 56 posto više nego lani.Robni izvoz na godišnjoj razini povećale su i Estonija (16 posto), Bugarska (10 posto), Austrija (pet posto) i Latvija (jedan posto). Ostale članice Unije smanjile su izvoz robe u Rusiju, pa su tako najviše pale isporuke iz Cipra (-99 posto), Luksemburga (-82 posto), Francuske (-76 posto), Švedske (-75 posto) i Češke Republika (-70 posto).

Uvoz ruskih proizvoda u srpnju je na mjesečnoj razini povećan u devet zemalja, uključujući povećanje od osam puta u Cipar i 1,7 puta u Grčku.

Osim toga, u odnosu na lipanj kupnju su povećale Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Finska, Češka i Švedska, prenosi Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI