RUSKI MEDIJI OBJAVILI VIJEST: Umro Mihail Gorbačov, posljednji lider Sovjetskog saveza

Screenshot: BBC

Ruski državni mediji objavili su da je u 92. godini preminuo posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov.

Gorbačov će ostati upamćen kao predsjednik SSSR-a koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio spriječiti raspar Sovjetskog saveza.

TASS je objavio informaciju o smrti državnika pozivajući se na središnji državni ured.

Središnja klinička bolnica objavila je, prema njihovim informacijama, da je Gorbačov preminuo nakon teške i duge bolesti.

Gorbačov je bio osmi i posljednji čelnik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. Od 1985. do 1991. bio je glavni tajnik Komunističke stranke SSSR-a, a predsjednik države od 1988. do 1991. godine.Gorbačov je u početku svoje političke karijere bio naklonjen marksizmu i lenjnizmu, ali se do ranih 90-ih okrenuo ideji socijaldemokracije.

Njegova je reformska politika dovela do demokratizacije i decentralizacije sovjetskog društva i države, ali nije mogla riješiti sve dublju gospodarsku i političku krizu. Za neuspjelog puča konzervativnih snaga u kolovozu 1991., dok je tri dana bio u kućnom zatvoru, izgubio je politički utjecaj, a njegovu je ulogu preuzeo predsjednik Ruske Sovjetske Socijalističke Republike B. Jeljcin.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI