RUSIJI STIGAO ŽESTOK ODGOVOR NA NJIHOVE PRIJETNJE: ‘Prestanite zveckati oružjem, ne možete pobijediti u nuklearnom ratu’

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, održao je u srijedu u Bruxellesu konferenciju za medije uoči samita i dolaska američkog predsjednika Joea Bidena u Bruxelles. Komentirao je  izjavu Putinova glasnogovornika, koji je odbio potpuno isključiti korištenje nuklearnog oružja kazavši da bi ga Rusija koristila samo u slučaju “egzistencijalne prijetnje”.

“Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem. To je opasno i neodgovorno. NATO je tu da štiti i brani sve saveznike i prenijeli smo jasnu poruku Rusiji – nuklearni rat se ne može dobiti i u njega se ne može upuštati. To samo naglašava važnost okončanja rata u Ukrajini. Moramo učiniti sve da spriječimo da rat eskalira van granica Ukrajine i da postane smrtonosniji i opasniji od onoga čemu danas svjedočimo. Svaka uporaba kemijskog, biološkog, nuklearnog oružja će stubokom promijeniti prirodu sukoba i Rusija mora znati da neće nikada moći pobijediti u nuklearnom ratu. Njihovo kontinuirano zveckanje nuklearnim oružjem i retorika su u suprotnosti s onim što su izjavili u okviru NATO-a i drugih formata o sprečavanju nuklearnog sukoba”, rekao je Stoltenberg.

Naglasio je važnost sutrašnjeg summita. “To je izvanredan summit u izvanrednoj sigurnosnoj situaciji. Suočavamo se s najvećom sigurnosnom prijetnjom od kraja Drugog svjetskog rata. Uvjeren sam da će se saveznici složiti u pogledu svih važnih pitanja”, rekao je Stoltenberg.

Ponovio je da NATO neće uvesti zabranu leta nad Ukrajinom.

“Rekli smo da to nećemo učiniti jer smatramo da će to najvjerojatnije biti okidač za sveobuhvatni rat između NATO-a i Rusije. Mi bismo naprosto u tom slučaju trebali biti spremni obarati ruske avione”, kazao je Stoltenberg.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI