RUSIJI NOVE SANKCIJE? Donosimo prijedloge Europske komisije

Screenshot

Paket od pet novih sankcija protiv Rusije predložila je u utorak Europska komisija. Sankcije uključuju zabranu uvoza ugljena, kao i svih transakcija za četiri ključne ruske banke, te zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke. Europska komisija je najavila da radi na dodatnim sankcijama koje bi uključivale zabranu uvoza nafte.

Dosadašnja četiri paketa sankcija koje je uvela Europska unija “teško su pogodila i ograničila političke i ekonomske mogućnosti Kremlja i vidimo opipljive rezultate”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Moramo dodatno pojačati naš pritisak i danas predlažemo nove, oštrije i šire sankcije tako da još dublje pogode rusko gospodarstvo”, dodala je.

Sankcije u novom paketu uključuju zabranu uvoza ugljena iz Rusije, koja godišnje iznosi četiri milijarde eura. Drugi stup je zabrana svih transakcija za četiri ključne ruske banke, uključujući VTB, drugu najveću rusku banku. Te četiri banke koje će biti potpuno isključene s tržišta, predstavljaju 23 posto ruskog bankovnog sektora. Treći stup je zabrana pristajanja ruskih brodova i brodova kojima upravlja Rusija u europske luke. Tu je ostavljena mogućnost iznimke za brodove koji prevoze hranu i poljoprivredne proizvode, humanitarnu pomoć ili energiju.

“Ta zabrana drastično će ograničiti mogućnosti ruske industrije da dođe do ključne robe”, navodi Komisija.



Četvrti stup predviđa daljnje ciljane zabrane izvoza vrijedne 10 milijardi eura u područjima u kojima je Rusija naročito ranjiva. Peti stup uključuje nove zabrane uvoza, u vrijednosti 5,5 milijarde eura kako bi se prekinuo dotok novca iz Rusije i njezinih oligarha za proizvode od drveta do cementa, od morskih plodova do pića.

Šesti stup uključuje vrlo ciljane mjere poput zabrane ruskim tvrtkama da sudjeluju u javnim nabavama u državama članicama, zabranu bilo kakve financijske pomoći s razine država članica ili EU-a za ruska javna tijela. Također se predviđa proširenje popisa sankcioniranih osoba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI