RUSIJA TRAŽI UKIDANJE SANKCIJA: ‘To je preduvjet da se omogući humanitarni koridor za brodove s hranom koji bi krenuli iz Ukrajine’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Mijenjaju li u Rusiji mišljenje? Naime, pomoćnik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko zatražio je u srijedu ukidanje sankcija protiv Moskve kao preduvjet da se izbjegne svjetska prehrambena kriza zbog blokade izvoza ukrajinskih žitarica.

Naglasio je da je to preduvjet da Rusija omogući humanitarni koridor za brodove s hranom koji bi krenuli iz Ukrajine, objavila je agencija Interfax.

Iako je Ukrajina jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica, sukob je poremetio ukrajinsku poljoprivrednu proizvodnju, a Kijev i zapad optužuju Rusiju da sprečava izvoz putem crnomorskih luka i tako izaziva globalnu prehrambenu krizu.

Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače, a više od 20 milijuna tona žitarica nalazi se u silosima u zemlji.

Rudenko je istaknuo kako bi uspostavljanje koridora “uključilo i da Ukrajina razminira sve luke gdje su brodovi usidreni”.Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za postavljanje mina u Crnom moru.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak da Rusija koristi opskrbu hranom kao oružje, s globalnim reperkusijama.

U najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane ističe se da ruska blokada ključnih luka na Crnom moru znači da se i dalje veće količine žitarica ne mogu izvesti što bi moglo dovesti do dodatnog porasta cijena hrane.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI