RUSIJA NAPALA PROJEKTILIMA BROJNE GRADOVE U UKRAJINI! U Kijevu je pogođena stambena četvrt, mnoštvo eksplozija diljem zemlje

Foto: Ruslan Kaniuka/Guliver Image, Ilustracija

Dok svjetski čelnici osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu na summitu G20, Rusi su novim projektilima napali Kijev, javljaju svjetski mediji pozivajući se na izjavu gradonačelnika.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da su u prvom udaru dva projektila pogodila su stambenu četvrt u glavnom gradu Ukrajine, a nakon toga je stiglo izvješće i o trećem udaru.

“Iznad Kijeva protuzračna obrana oborila nekoliko projektila”, rekao je Kličko.

Zasad nije poznato je li bilo žrtava, ali Kličko je rekao da su liječnici na mjestu raketnih napada.

Nizozemski ministar vanjskih poslova, Wopke Hoekstra stigao je u utorak ujutro na sastanak s ukrajinskim dužnosnicima.

Skrivajući se od ruskog raketnog napada na ukrajinsku prijestolnicu Kijev, nizozemski ministar vanjskih poslova rekao je za CNN da je važno obratiti pozornost na “što Rusija radi, a ne na ono što govori”.

“Može postojati samo jedan odgovor na to. A to je nastaviti – nastaviti podržavati Ukrajinu, nastaviti isporučivati oružje, nastaviti raditi na pravdi, nastaviti raditi na pružanju humanitarne pomoći”, izjavio je.

Hoekstra je rekao kako raketni napad od utorka ponovno pokazuje “spremnost ruskog predsjednika Vladimira Putina da pribjegne kriminalnim metodama”.

“Ako ništa drugo, ovo je samo golema motivacija da ostanemo rame uz rame”, zaključio je.

U međuvremenu sirene za zračnu uzbunu ponovno se oglašavaju cijelom Ukrajinom.

Ukrajinski dužnosnik u južnom gradu Krivoj Rih upozorio je stanovnike da se očekuju novi projektili.

“Zahvaljujući protuzračnoj obrani, za sada je sve u redu. Stiže još projektila. Ostanite u skloništima”, rekao je na Telegramu Oleksandr Vilkul, načelnik gradske vojne uprave Krivoj Rih.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekhov rekao je da je infrastruktura grada na sjeveroistoku Ukrajine pogođena ruskim projektilima:

“Pogođen je objekt kritične infrastrukture. Za sada nema informacija o žrtvama. Zbog oštećenja na objektu dolazi do problema s napajanjem električnom energijom.”

“Kopneni električni prijevoz i podzemna željeznica su obustavljeni. Energetičari i komunalni radnici čine sve kako bi se život u Harkovu normalizirao što je prije moguće”, rekao je Terekhov na Telegramu.

Vitalij Kim, šef regionalne vojne uprave u Mikolajivu na jugu Ukrajine, upozorio je na treći val projektila, a šef središnje regije Poltava pozvao je putem Telegrama građane da ostanu u skloništima te potvrdio da je aktivirana protuzračna obrana.

Eksplozije su se čule i u Lavovu iako zasad nije jasno je li se tu radilo o udarima projektila ili protuzračnoj obrani, a i ovdje su građani pozvani da ostanu u skloništima, prenosi CNN izvješća iz grada.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI