RUSI PRIZNALI PORAZ OBJAVOM DA SE POVLAČE IZ HERSONA! Svi se pitaju što je Putinov sljedeći korak nakon ove sramote njegovih trupa?

Copyright: Guliver Image / Goktay Koraltan

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izdao je naredbu o povlačenju ruskih snaga iz grada Hersona, jedinog regionalnog središta kojeg su osvojili od početka invazije.

Riječ je o najvećem povlačenju ruske vojske još od početka rata, a analitičari smatraju da bi taj potez mogao biti prijelomna točka rata.

“Opskrba grada više nije moguća. Predložio sam da se ukopamo i postavimo obranu na istočnoj strani Dnjepra”, rekao je general Sergej Surovikin te dodao da odluka “nije bila lagana”.

Surovikin je objasnio kako “na ovaj način spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica”.

“Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Radije ćemo te snage koristiti na nekim drugim frontama”, dodao je ruski general.



Podsjetimo, ukrajinske snage jačaju pritisak na ruske postrojbe na jugu regije Herson koju je Moskva okupirala u veljači, a to je ujedno i  jedino mjesto na zapadnoj obali rijeke Dnjepar na kojem je Rusija prisutna.

Rusija je zadnjih mjeseci ondje jako pojačala svoje snage dok ukrajinski vojnici pokušavaju napredovati.

“Ne bih se iznenadio da u idućih nekoliko tjedana uspješno dođu do te strane rijeke. Ukrajina i dalje napreduje na istoku zemlje i polako ali sigurno steže obruč oko Hersona na jugu. To je teška borba”, rekao je u srijedu britanski ministar obrane Ben Wallace govoreći o ukrajinskim postrojbama, dodajući da je zato toliko važno nastaviti slati im opremu i pomoć.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI