RUSI OPTUŽUJU NATO DA ŽELI ‘OKUPIRATI’ BiH: Evo što je odgovorila šefica diplomacije BiH

Foto:Wikimedia Commons

Iz Bosne i Hercegovine stigla je nova informacija. Veleposlanstvo Rusije u Bosni i Hercegovini optužilo je NATO da priprema planove za “okupaciju” te zemlje, očito ponovo zaoštravajući retoriku zbog planova da se ona priključi Savezu.

Rusko veleposlanstvo na svojoj je Facebook stranici objavilo kako su “zapazili sve više nagađanja” o sudbini mirovne operacije Europske unije u BiH pod nazivom Althea čiji je mandat nadzirati sigurnost u toj zemlji i vojno reagirati u slučaju potrebe.

Mandat EUFOR-a u BiH svake godine mora produžiti Vijeće sigurnosti UN-a, a pojavile su se pretpostavke kako bi Moskva u studenom ove godine na to mogla staviti veto kao rezultat globalnog sukoba sa zapadom zbog rata u Ukrajini.

Iz NATO-a su ranije potvrdili kako razmatraju i takav scenarij te razvijaju planove koji će osigurati da u BiH ne bude sigurnosnog vakuuma, posebice u svjetlu krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

“Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću ‘NATOizaciju’ BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutarnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije”, piše u ruskoj objavi.



Vlastima u BiH uputili su poziv da ne sudjeluju u “nametnutoj igri označenim kartama”.

Na to je ubrzo reagirala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je Rusima odgovorila kako NATO snage nisu nikakav okupator, a da BiH ima pravo provoditi svoje odluke pa tako i one da postane članicom Alijanse.

“Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su jamci Dejtonskog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentificiranih ‘provokacija’ te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu s Ustavom i zakonima, a u interesu građana”, rekla je Turković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI