RUSI GOMILAJU SNAGE OKO DONBASA? Ukrajinski vojnici ostaju bez osnovnih zaliha

Foto: Guliver image/AP Photo/Efrem Lukatsky/Ilustracija

Invazija Rusije na Ukrajinu i dalje ne prestaje i u srijedu je ušla u 49. dan. Iz Pentagona upozoravaju da Rusi gomilaju snage oko Donbasa. Ukrajinska vlada optužila je rusku vojsku da je upotrijebila kemijsko oružje.

S druge strane, iz naše zemlje je protjerano 16 ruskih diplomata i još šest članova osoblja. Zbog toga je Rusija najavila Hrvatskoj mjere odmazde.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao kako su uhitili istaknutog proruskog političara Viktora Medvedčuka. Javio se i američki predsjednik Joe Biden koji je prvi put istaknuo da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio genocid u Ukrajini.

Mariupolj je i dalje u vrlo teškoj situaciji. Tamošnji gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je da je oko 21 tisuća civila ubijena u Mariupolju, koji je uz Donbas sad glavni cilj Rusije.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika i jedan od članova pregovaračke delegacije Mihajlo Podoljak na Twitteru je upozorio da ukrajinski vojnici ostaju bez osnovnih zaliha.



“Ako Kremlj nešto mrzi više od Ukrajine, onda to mora biti Mariupolj. Već više od mjesec i pol dana naši branitelji štite grad od ruskih trupa koje su deset puta veće. Bore se pod bombardiranjima za svaki metar grada. Rusija plaća veliku cijenu.

Naši su vojnici blokirani i imaju problema sa zalihama. Vojno i političko vodstvo zemlje zna za taj problem, prati situaciju i ima više informacija od društvenih mreža.

Predsjednik Zelenskij i Glavni vojni stožer rade sve što je moguće (i nemoguće) da pronađu rješenje i pomognu našim dečkima. Ne smijemo otkriti svoje planove ili akcije kako informacija ne bi stigla do neprijatelja. Molimo vas da to shvatite”, napisao je Podoljak na Twitteru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI