RJEŠENJE ZAGREBAČKOG TRGOVAČKOG SUDA: Agrokoru pripojeno 46 ‘neodrživih društava’

7dnevno/Ilustracija

Završen je postupak izvanredne uprave nad 46 neodrživih društava njihovim pripajanjem Agrokoru, među kojima su Ledo, Jamnica i Konzum za koje je dokumentacija o pravovaljanom pripajanju bila dostavljena tek ovog tjedna Trgovačkom sudu u Zagrebu.

“Po pravomoćnosti ovog rješenja, isto će se dostaviti sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu radi brisanja dužnika Agrokora d.d.”, piše u rješenju koje potpisuje sutkinja Nevenka Siladi Rstić.

Svrha i cilj postupka izvanredne uprave bila je, prema tzv. lex Agrokoru, zaštita održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koja svojim poslovanjem samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim i povezanim društvima utječu na ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost.

Prihvaćenom i potvrđenom nagodbom vjerovnika Agrokora, između ostalog, bila su posebno razvrstana tzv. “održiva” i “neodrživa” društva, prijenos dionica i poslovnih udjela u održivim društvima te prijenos imovine neodrživih društava na novoosnovana “zrcalna” društva.

U odnosu na održiva društva je postupak izvanredne uprave završio, nad svakim od njih zasebno. Sud je donosio rješenja nakon provedbe prijenosa dionica ili poslovnih udjela na Fortenova grupu, a riječ je bila o trideset tvrtki.



S druge strane, nagodbom vjerovnika Agrokora bio je definiran i način završetka postupka izvanredne uprave nad neodrživim društvima – onima čije su obveze veće od njihove imovine i u kojima se vjerovnici djelomično namiruju prijenosom imovine na drugo društvo koje su vjerovnici odredili. Riječ je o 46 “neodrživih” društava čija je imovina prenesena kao gospodarska cjelina ili pojedinačna imovina na “zrcalna” operativna društva.

Primjerice, imovina Konzuma d.d. prebačena je na novosnovano društvo Konzum plus d.o.o., navodi se u sudskom rješenju. Izvanredni povjerenik je lani u listopadu obavijestio sud da su zaključeni ugovori o pripajanjima te da je nadležnim registarskim sudovima podnio prijedloge za upise pripajanja neodrživih društava Agrokoru d.d.

“Međutim, uvidom u registarska rješenja, utvrđeno je da tada još nije provedeno pripajanje svih neodrživih društava dužniku Agrokoru d.d. jer je Visoki trgovački sud ukinuo prvostupanjska registarska rješenja o pripajanju za Konzum, Ledo i Jamnicu te je stoga izvanredni povjerenik pozvan na spis priložiti i ta rješenja s klauzulom pravomoćnosti”, piše u rješenju.

Ovoga tjedna su u ponovljenim registarskim postupcima donesena rješenja te su postala pravomoćna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI