Rimac s partnerima u Kini gradi tvornicu vrijednu milijardu kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Poznati hrvatski poduzetnik sklopio je još jedan veliki posao

Nakon što je u Ženevi predstavio svoju novu električnu jurilicu C_Two, Mate Rimac spreman je za nove poslovne pothvate. Zajedno sa svojim vodećim dioničarom, kineskom Camel grupom ugovorio je u Kini izgradnju tvornice električnih motora i baterija vrijednu 158,2 milijuna dolara, ili preračunato u našu valutu – milijardu kuna. Rimac će uložiti znanje i 5 milijuna eura, a zauzvrat će dobiti 40 posto vlasništva tvornice, navodi Poslovni dnevnik.

Rimac objašnjava kako je ovo važan poslovni iskorak za kompaniju, jer će nova tvornica biti usmjerena isključivo na kinesko tržište.

Kina nam je važna jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast”, izjavio je za Poslovni dnevnik Rimac.

U Kini se mjesečno proizvede između 2 i 3 milijuna vozila, od čega 5 posto čine električna vozila. No, kako ističu iz Rimčeve tvrtke, plan kineske vlade je prijeći u cijelosti na električna vozila, što znači da će potražnja za električnim motorima, baterijama i drugim sustavima koji se ugrađuju u e-vozila porasti približno za 20 puta.

U Kini se mjesečno proizvede od 110 do 130 tisuća e-vozila, a tvornica motora i baterija, koju grade Rimac i Camel, za početak će imati godišnji kapacitet od 50 tisuća jedinica, piše Poslovni dnevnik.



Kina se strateški opredijelila prema električnim vozilima i već danas ima u planu transport potpuno prebaciti na električni pogon pa smo napravili iznimku za kinesko tržište. Tvrtka Rimac Automobili razvoj i proizvodnju za sva ostala svjetska tržišta zadržava u Hrvatskoj”, ističe Rimac.

Podsjetimo, Camel je krajem prošle godine u Rimac Automobile uložio 30 milijuna eura, čime je postao drugi najveći dioničar. Nedugo zatim Rimac je objavio svoj novi model C_Two koji će stajati 1,7 milijuna eura. Rimac planira prodati 150 tih vozila i cilja na prihod veći od 250 milijuna eura. Poslovni rezultati za 2017. godinu još nisu poznati, ali godinu ranije Rimac je imao prihod od 46,6 milijuna kuna i neto dobit od 1,19 milijuna kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI