Rezultati CRO Demoskopa: U EU parlamentu najviše mandata išlo bi HDZ-u

screenshot

Od manjih stranki u Europski parlament bi prvi put mogao ući MOST. Bira ih 6,5 posto, Neovisni za Hrvatsku su na 4,2, a stranka Milana Bandića i START bira 4 posto.

Redovno mjesečno istraživanje CRO Demoskop, koje je za RTL Danas provela Promocija plus podijeljeno je s javnosti.

HDZ je i dalje najjača stranka s potporom 28,1 posto, a zabilježila je pad potpore od 0,3 posto u odnosu na prošli mjesec. Nakon sedam mjeseci pada potpore, SDP je zabilježio porast od nešto više od jednog postotnog poena, i sada uživa potporu 17 posto ispitanika. U veljači su imali 15,8 posto potpore.

Živi zid drugi mjesec zaredom bilježi pad. Trenutno imaju potporu od 10,4 posto, dok su prošli mjesec imali 0,5 posto više. Blagi rast u odnosu na veljaču bilježi MOST, približava se prošlogodišnjem rejtingu od 7 posto, a ima 6,8 posto potpore (u veljači 6,5 posto). Iste postotke i sličan rast bilježi HSS (u veljači 3,2 posto) i Neovisni za Hrvatsku (u veljači 3,3 posto) s potporom od 3,6 posto.

Prošlog je mjeseca START zabljesnuo s gotovo 5 posto potpore (4,6) posto, ali sada se ispuhao na 3,4 posto. GLAS gubi gotovo cijeli postotni poen i sada je na 2,9 posto (3,8 posto u veljači). Stranka zagrebačkog gradonačelnika bilježi rast uz potporu od 2,7 posto, a blago ispod toga je HNS s 2,5 posto (1,6 posto u veljači).

Objavljeni su rezultati i za nadolazeće izbore za Europski parlament. HDZ i na ovoj ljestvici vodi s 27,6 posto, SDP je obabir 16,7 posto ispitanika, Živi zid 9,6, a Amsterdamsku koaliciju, koja je predstavila svoju listu za EU izbore, bira 8,2 posto ispitanika. Preračunato u mandate, HDZ osvaja 5, SDP 3, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan mandat.



Od manjih stranki u Europski parlament bi prvi put mogao ući MOST. Bira ih 6,5 posto, Neovisni za Hrvatsku su na 4,2, a stranka Milana Bandića i START bira 4 posto.

U izboru za najpozitivnijeg političara, ovog je mjeseca na prvom mjestu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa izborom od 17 posto ispitanika. Slijede Andrej Plenković s 10,7 posto (u veljači 10,5 posto), Zoran Milanović sa 6,1 posto (u veljači 5,7 posto), Anka Mrak Taritaš sa 5,5 posto (u veljači 6,5 posto).

Listu najnegativnijih predvodi premijer Plenković. Takvim ga ocijenjuje 22,6 posto, ali u proteklih pola godine trend je da ga sve manje ispitanika vidi negativnim (u veljači 23,1 posto). Davor Bernardić je na drugom mjestu s 9,6 posto, no i njega manje tako ocijenjuju (u veljači 11 posto). Slijede Milorad Pupovac (8,3 posto), Milan Bandić (7,9 posto), dok su u Top 10 svoje mjesto našli i Ivan Pernar, predsjednica i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI