REZOVI JAVNE UPRAVE: Plenković dobio veliku podršku lokalnih šefova: ‘Nismo se rodili da budemo cijeli život načelnici’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Nakon što je premijer Plenković najavio rezove općina i prepolovljivanje lokalnih dužnosnika, postavilo se pitanje kako će reagirati lokalni šefovi.  Ivan Malenica već pripremio zakone o lokalnoj upravi koji će ukinuti veliki broj zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te smanjiti broj vijećnika u lokalnoj upravi za više od 1700, a premijer Plenković je sada potvrdio ovu informaciju, rekavši kako u idućem mandatu namjeravaju prepoloviti veliki broj lokalnih dužnosnika ukidanjem zamjenika.

Uz to, će smanjiti za petinu broj članova zastupničkih tijela, čime će se godišnje uštediti najmanje 100 milijuna kuna.

”Nitko neće ostati na ulici, snaći ćemo se. HDZ-ovci su sposobni ljudi, kazao je za 24sata Nediljko Bubnjar, HDZ-ov načelnik Škabrnje.

”Podržavam to. Došlo je vrijeme racionalnog, a ne politikanstva”, dodao je Bubnjar.

”Općine će se spojiti, nitko neće ostati bez njih. Svjesni smo mi da je to neminovnost i rezanje je dobro, to je racionalno. Neće biti otpora, HDZ-ovci su odani svojoj stranci i razumijemo zašto je to potrebno. Nismo se mi rodili da budemo cijeli život načelnici. Sve što je dobro za Hrvatsku, dobro je i za nas, makar na našu štetu”, kazao je Bubnjar.



Njegov stav dijeli i drugi kolega iz stranke., Jakša Šestić, HDZ-ov načelnik općine Drenovci.

”To je bilo u planu, u izbornom programu. Nemamo ništa protiv i prihvatili smo strategiju funkcionalnog spajanja. Tu neke stvari treba sređivati jer općina može funkcionirati sa zamjenicima i bez njih. Kako će to netko koordinirati i spajati, to je stvar tehnike i organizacije. Problem je što je sve još uvijek na centralnom nivou države, trebaju se spuštati ovlaštenja na lokalne jedinice”, potvrdio je za 24sata  načelnik Šestić.

Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra, isto je komentirala najavljene rezove:

”Nemamo ništa protiv, ali smatram da je to samo šminkanje jer HDZ drži najveći broj općina i gradova, a ti zamjenici će sigurno naći neko drugo mjesto. Ako žele predložiti nešto ozbiljno, neku pravu reformu, to ćemo podržati. Pitanje je i kako ćemo vraćati dugove zbog krize. Sve porezne reforme idu nauštrb lokalne samouprave i ova nova će nam također uzeti sredstva. Sve se na kraju razbije na nama, a ništa ne ide iz državnog proračuna. Primjerice, PDV koji se ostvari u općini ide u državni proračun, a mi moramo održati sve ostalo, svu infrastrukturu. Nemamo odakle to financirati”, kazala je Ivana Marković za 24sata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI