Republika Srpska kupuje milijun doza ruskog cjepiva za covid-19, iako nadležna tijela u BiH nisu dala suglasnost

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Repubika Srpska odlučila je kupiti milijun doza ruskog cjepiva za koronavirus, unatoč tome što nadležna tijela u Bosni i Hercegovini nisu dala suglasnost za njegovu uporabu, najavio je u srijedu voditelj predstavništva RS-a u Moskvi.

Duško Perović je za banjolučki list “Glas Srpske” kazao kako bi to cjepivo trebalo biti dostupno stanovnicima srpskog entiteta do kraja godine.

“Poslao sam službeni zahtjev u ime RS-a da smo zainteresirani za cjepivo kada bude certificirano. Osim toga i predsjednik vlade RS Radovan Višković poslao je službeni dopis posredstvom veleposlanstva Rusije u BiH i rekao da bi milijun komada cjepiva za početak bilo dovoljno”, kazao je Perović.

Zapadni stručnjaci skeptični su prema cjepivu “Sputnjik V” koje nije prošlo uobičajene faze testiranja pa je nepoznato kakve bi mogle biti njegove propratne pojave.

Istaknuvši kako je siguran u kvalitetu cjepiva “Sputnjik V”, Petrovića tvrdi da su ruski lijekovi jednako učinkoviti kao i oni zapadnih proizođača i znatno jeftiniji.



Nije jasno kako će RS plasirati na tržište BiH rusko cjepivo jer je za to potrebna suglasnost Agencije za lijekove BiH, odnosno sedmočlanog povjerenstva koje odobrava uvoz i uporabu svih uvoznih medicinskih preparata.

Iz Federacije BiH ranije su najavili kako će se prema ruskom cjepivu ispitano odnositi sukladno smjernicama koje o tome donese Europska unija.

Perović je na čelu ureda koji predstavlja paralelnu diplomatsku mrežu što ju je uspostavio režim Milorada Dodika. Takvi uredi pod nazivom “predstavništva RS” služe za promoviranje interesa srpskog entiteta mimo diplomatske mreže BiH u državama za koje banjolučke vlasti drže da su im važni inozemni partneri.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI