Renato Petek: Zakon se odnosi na cjelovitu obnovu Zagreba i stoga treba biti što kvalitetniji

Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je u srijedu kako je po njemu realnije da se zakon o obnovi Zagreba pogođenog potresom donese s novim sazivom Sabora jer je potrebna javna rasprava kako bi on bio što bolji.

“Taj zakon će se odnositi na cjelovitu obnovu i stoga je potrebno da on bude što kvalitetniji. Potrebno je da se svi možemo uključiti kroz javnu raspravu, a i oni arhitekti i svi ostali koji eventualno nisu bili uključeni u izradu zakona da imaju prilike poboljšati ga. Nemoguće je zakon donijeti do sljedećeg petka kad se predviđa eventualno raspuštanje Sabora”, izjavio je Petek na konferenciji za novinare u povodu sutrašnjeg nastavka sjednice Gradske skupštine koja će se ponovno održati on-line, a na dnevnom redu su teme vezane uz potres.

Zakon treba donijeti s novim sazivom Sabora

Smatra da je zato realnije da se zakon donese s novim sazivom Sabora.

“Do tada ionako imamo dovoljno posla s ovim hitnim intervencijama koje se trebaju odvijati u gradu i za to ćemo osigurati sredstva, vjerujemo i u rebalansu gradskog proračuna, a vidimo i Vlada je pripremila 141 milijun kuna u rebalansu državnog proračuna”, rekao je Petek.

Na najave stranke gradonačelnika Bandića da neće poduprijeti raspuštanje Sabora ako se ne donese taj zakon, Petek kaže da je to “prepucavanje i pozicioniranje Milana Bandića i HDZ-a, a nažalost žrtve su građani Zagreba jer ove hitne mjere smo trebali donijeti u roku nekoliko dana od potresa”.



Petek kaže da su Zagreb pogodile tri elementarne nepogode – koronavirus i potres, a ključna je “koalicija Milana Bandića i HDZ-a” jer građani nakon potresa 22. ožujka još ne znaju jasne protokole, a nema ni preciznih podataka o broju stradalih – spominje se oko 6000 ljudi koji su ostali bez doma, oko 3500 objekata gdje su stradali dimnjaci i gotovo 20.000 objekata koji još nisu pregledani.

Vlada se ponašala prema Zagrebu kao ‘loša maćeha’

Kako je izjavio, premijer Andrej Plenković malo se više uključio u pomoć Zagrebu tek od prošlog četvrtka, kada je na Markovu trgu posjetio oporbene gradske zastupnike koji su ondje sudjelovali na sjednici Gradske skupštine u znak prosvjeda što se održava on-line. Petek kaže da mu je zbog toga drago jer se do tada Vlada prema Zagrebu ponašala kao “loša maćeha”.

Ustvrdio je da su mjere Vlade zapravo prepisane mjere iz prijedloga oporbe koje je predstavila još prije tri tjedna, kada je vidjela da Bandić i HDZ nemaju konkretne prijedloge kako pomoći ljudima koji su stradali u potresu.

Petek kaže da se Bandić i HDZ sada “predizborno pozicioniraju, odmiču jedni od drugih i potkusuruju s planovima obnove”. Napomenuo je kako se spominje i mogućnost izgradnje stanova na području Podbrežja i kampusa Borongaja za Zagrepčane koji su u potresu ostali bez doma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI